Assessment: Vaasjes

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Kijkt u eens naar bovenstaande vaasjes en bedenk bij welk vaasje de volgende woorden horen:

  • Wilskrachtig
  • Goedig
  • Onevenwichtig
  • Gezellig
  • Vastberaden
  • Nerveus

Mijn voorspelling zou zijn dat u het ongeveer zo gedaan heeft:

Het langwerpige vaasje is Nerveus en Onevenwichtig. Het ronde vaasje is Gezellig en Goedig en de rechter vaas noemt u Vastberaden en Wilskrachtig. In de tabel ziet u de percentages mensen – in een groep van 200 – die de woorden zo toegekend hebben. Boven aan de tabel staan nog drie vreemde woorden: Leptosoom, Pycnisch en Atletisch. Dit zijn termen die in de jaren ’20 van de vorige eeuw verzonnen zijn om de lichaamsbouw van mensen te beschrijven. Deze psychologen meenden dan ook dat er een verband was tussen lichaamsbouw en karakter. Dat idee kwam oorspronkelijk weer van de oude Grieken.

Ook in ons denken blijkt deze gedachte – latent – aanwezig. Denk maar ‘het gezellige dikkerdje’, ‘opvliegende roodharigen’ of de misdadigers die je zou kunnen herkennen aan hun doorlopende wenkbrauwen. En hebben intelligente mensen niet een hoog voorhoofd?
Empirisch blijft er niet veel overeind van dergelijke verbanden. We hebben het hier gewoon over stereotypen. Bij assessment is dat een gevaarlijke beoordelaarsfout. Een goede assessor beseft dan ook waar zijn stereotypen, sym- en antipathieën zitten en probeert deze geen rol te laten spelen bij het assessment. Assessoren die beweren dat zij hier geen last van hebben zitten dubbel fout. Zij kennen zichzelf niet goed, en ontkennen bovendien dat zij last kunnen hebben van vooroordelen die bijna ieder mens heeft.

Ikzelf heb overigens een enorme hekel aan lawaaiige mannen met een zegelring, gouden dasspeld en een pim fortuyn-stropdas. Dat zijn eigenlijk altijd patjepeeërs, is mijn ervaring…

 

In dit blog stonden 3 foto’s van vaasjes, helaas zijn deze foto’s niet meer beschikbaar. De redactie heeft de links verwijderd per 13-10-2015.

0 reactie(s) op “Assessment: Vaasjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *