Assessment van binnenuit

01/10/2007 Leestijd: 2 minuten

In de jaren twintig van de vorige eeuw werden er op verschillende plaatsen in Nederland ‘psychotechnische bureaus’ of zelfs ‘laboratoria’ opgericht. Het idealisme vierde hoogtij: de psychotechniek zou de wereld verbeteren door beroepskeuze en selectie middels tests en proeven te doen. Bekende voorbeelden van dergelijke bureaus zijn Psychotechniek (Utrecht) en LTP (Amsterdam). De laatste viert dit jaar haar 80-jarige jubileum. Bij die gelegenheid is een bijzonder boek verschenen. Het boek heet Het Lab en is geschreven door een van de LTP-psychologen, Bas Kok.

Het Lab

In deze roman beschrijft Kok de geschiedenis van het LTP aan de hand van het levensverhaal van een psycholoog die ook in 1927 het levenslicht zag. Als kind speelde hij in Het Lab (zijn moeder werkte daar) en werkte er vervolgens zijn hele leven als testpsycholoog. Het boek leest als een trein, is leuk geschreven en biedt een historische overzicht van de ontwikkeling van de testpsychologie in Nederland en van het LTP.

Wat zien we voorbij komen?

Allerlei fantastische tests passeren de revue: de stokkentest, Rorschach, grafologie en de ‘noëmatachograaf’, beter bekend als het boeboe-apparaat. De kandidaat moest na een ‘boe’ van de proefleider zo snel mogelijk ‘boe’ in het apparaat roepen. De reactietijd werd vastgesteld en op die manier het reactievermogen. Toen onder Amerikaanse invloed eens onderzocht werd wat de predictieve validiteit van deze apparaten was viel dat erg tegen. Een heldere beschrijving van de omslag van de ‘Utrechtse school’ naar de ‘Groningse school’. Psychologen maten zich vroeger dezelfde arrogantie aan als medici heden ten dage – inclusief witte jassen en zwakke statistiek. Psychologen trachten nu meer ‘evidence based‘ te werken. Dat kan overigens nog veel beter.

Een echte aanrader

Het boek is verdeeld in diverse tijdvakken. Die beelden van de ‘verschuivende’ mens (Zeitgeist) vind ik goed geformuleerd en ook herkenbaar (net als de diverse hoofdpersonen). Het boek had natuurlijk een vreselijk saaie opsomming kunnen worden, maar doordat er gelijktijdig een intrigerend verhaal verteld wordt, boeit het tot de laatste letter. Lezen, zou ik zeggen.

0 reactie(s) op “Assessment van binnenuit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.