Els van Dierendonck

Vanuit het niets ben ik in 1998 – na 10 jaar in Frankrijk te hebben geleefd en gewoond –  in Nederland in aanraking gekomen met HR. In een sterk groeiend ICT bedrijf heb ik in de eerste plaats een backoffice opgezet waarna al snel duidelijk werd dat er een fulltime HRM’er nodig was om het groeiende bedrijf te professionaliseren. In samenwerking met de country managers van de Benelux vestigingen heb ik deze klus mogen klaren. Wat was begonnen als een ‘cowboy’ club, werd in een decentrale setting geprofessionaliseerd om later ingepast te worden in een centrale setting. Het was een kans die sinds die tijd mijn professionele leven heeft bepaald.

Vanuit een veelheid aan verschillende studies (van VWO B, Kunstacademie, Bedrijfskunde, MBA HR), leergangen, opleidingen, achtergronden bleef één woord over: Verbinden. Niet alleen mijzelf zien in het groter geheel, maar ook mens in de wereld, de mens in en met een organisatie. Verbindend dien ik nu, leid nu en begeleid. Ik noemde het bij mijn start bij Homij in 2009 ‘anticiperend leiderschap’. Een strategisch business partner voor organisatie en mens. Met anticiperen en afstemmen probeer ik een proces of project succesvol te maken. Mijn kracht zit ‘m in mijn schakel capaciteit en flexibiliteit van denken. Noem het maar gewoon ‘meegaan’, zoals  Milton H. Ericsons boek ‘ Mijn stem gaat met je mee’ en dat is dan ook een van mijn vele inspiraties. Het betekent voor mij dat ik luister naar wat ik zie en anticipeer op het gevraagde vanuit de aangeboden setting.  Het blijft in alle opzichten authentiek.

Sinds mijn eerste ervaring in HR, in combinatie met een snelle HBO Bedrijfskunde opleiding, bij gebrek aan tijd, ben ik veel ervaring rijker op het gebied van management, organisatie advies en veel HR. Inmiddels schrijf ik wel eens recensies voor boeken, doe bijdrages aan artikelen (voor P&O actueel) en schrijf ik nu een blog voor Expand. Schrijven vind ik een leuk vak. Denkend creëren noem ik het ook wel. Ideeën omzetten in woord of woordspelingen. Zo schrijf ik ook vaak gedichten of gedachtespinsels, na iets beleefd te hebben dat mij frappeert, verwondert en daardoor inspireert. Helaas heb ik soms weinig tijd. Laat ik me meenemen door opdrachten, projecten. In mijn schaarse vrije tijd heb ik mij laten vervoeren door de Tango. Ik zie veel leiderschapsvraagstukken terugkomen in deze dans en ook hier weer is verbinden het toverwoord. Tango inspireert mij nu om een mee te nemen in mijn werkzaamheden en het tot elkaar gaan brengen van vrouwelijk en mannelijk leiderschap (aan de top).