Avans seminar voor HR professionals

15/05/2018 Leestijd: 3 minuten

Op 5 maart zijn mijn collega Myriam de Haan en ik naar een seminar geweest voor HR professionals dat werd georganiseerd door Avans. Het onderwerp was: hoe vorm je je eigen leerstoel. Het was een interessant thema, welke ook regelmatig terugkomt in gesprekken met professionals uit het HR netwerk van Expand.

We hebben ons laten inspireren door Keynote spreker Patrick van Veen die een prachtig verhaal vertelde over de gelijkenis tussen de wereld van de apen en de grote mensen wereld. Patrick rondde zijn studie biologie in 1993 af aan de faculteit Biologie van de Universiteit Utrecht. In 1996 maakte hij de overstap naar een andere sector: de verzekeringsbranche, waar hij werkzaam was in commerciële functies en als projectmanager. Het was ook in deze functies dat hij ontdekte dat er overeenkomsten zijn tussen een organisatie en een apenrots.

In 2002 is hij verder gegaan als zelfstandig bioloog, trainer en onderzoeker en heeft hij zijn bedrijf Apemanagement opgericht. Hij doet o.a. onderzoek naar de basale drijfveren van ons gedrag. Om antwoord te vinden op vragen als is samenwerken een aangeboren instinct en wat zijn de basale voorwaarden voor een goede samenwerking doen hij en zijn collega’s gedragsonderzoek bij chimpansees en gorilla’s.

Wat zijn verhaal interessant maakt, is dat het erg actueel is. De omgeving verandert snel en het speelveld waarin we functioneren wordt complexer. Dit heeft weer invloed op het gedrag van mensen. Diegene die zich het best aanpast – zonder zijn eigen ik te verliezen- , weet waar zijn talenten liggen én zijn gedrag effectief kan managen, heeft de grootste kans om van waarde te blijven voor een organisatie.

Het is belangrijk dat je blijft leren, dat je elkaar blijft uitdagen en scherp houdt door een ander te durven aanspreken op gedrag. Als HR professional is het essentieel dat je op een professionele manier een conflict durft aan te gaan en gevoelige issues bespreekbaar durft te maken. Het vraagt moed en lef om een duidelijke positie te pakken en met de business in gesprek te blijven over organisatiedoelen en hoe deze kunnen worden gerealiseerd. De dynamiek waarmee bedrijven en professionals te maken hebben vereist steeds meer om samenwerking. Samen ben je sterker dan alleen in een wereld die snel verandert en waarin veel afhankelijkheden bestaan.

Een aantal uitspraken hebben mij vandaag aan het denken gezet:

  • aandacht maakt alles mooier, helaas is binnen organisaties steeds minder tijd beschikbaar;
  • vertrouwen is onmisbaar voor succesvolle samenwerking. Maar omdat het creëren
  • ervan tijd kost, wordt dit wel eens vergeten;
  • zonder interesse in je omgeving, pak je geen eigen verantwoordelijkheid;
  • om gedrag te kunnen veranderen, zal je het eerst moeten begrijpen;
  • als je jezelf herkent en je gedrag begrijpt, snap je ook beter wat de ander waarneemt;
  • je kunt pas omgaan met de complexiteit als je andere expertise toevoegt;
  • mensen werken pas samen als ze de ander nodig hebben;
  • de relatie die je met je gesprekspartner hebt bepaald de mate van samenwerking;

Het zijn zomaar een paar uitspraken die mij aan het denken zetten. Ik ben enthousiast geworden om nog eens naar zijn boeken te kijken. In 2004 verscheen zijn eerste boek ‘Help! Mijn baas is een aap, een biologische kijk op sociaal gedrag in organisaties’, in 2016 uitgegeven in een herziene versie. Daarna verschenen van zijn hand het foto- en tekstboek ‘Dierbare collega’s, apenstreken op de werkvloer’ (2007), het essay ‘Kuddegedrag in crisistijd, een biologische kijk op menselijk gedrag’ (2009) over de kredietcrisis en schreef hij samen met Sarah Mutsaers het boek ‘Pestkop apenkop’ (2012)

0 reactie(s) op “Avans seminar voor HR professionals”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.