Beeldvorming

14/05/2007 Leestijd: 3 minuten

Regelmatig worden er binnen de Hogeschool Utrecht inspiratiebijeenkomsten georganiseerd voor alle personeelsadviseurs. Tijdens deze bijeenkomsten discussiëren we over actuele HRM-thema’s en wisselen we ervaringen uit. Dit is telkens weer leerzaam, en daarnaast is het prettig om je P&O-collega’s af en toe te zien. Wanneer je elkaar kent, is het makkelijker praten wanneer je samen moet werken, zoals bijvoorbeeld bij een detachering van een medewerker van de ene naar de andere faculteit. Ook benader je elkaar sneller bij vragen en ingewikkelde cases.

Het nut van de bijeenkomsten heeft zich vandaag weer eens bewezen. Vandaag was het thema beeldvorming, en kregen we een korte workshop over dit thema. Aan de hand van een rollenspel konden we ervaren hoe het is om als een nieuwkomer in een groep te komen. We werden ons hierdoor bewust van het feit dat een groep allerlei geschreven, maar vooral ongeschreven regels heeft, die je als nieuwkomer nog niet kent. Het is lastig om dan door de groep te worden opgenomen. Zelf werkt een nieuwkomer daar heel hard aan, maar loopt vaak tegen een soort muur op. De leden van de gevestigde groep zijn zich niet altijd bewust van de ongeschreven regels, terwijl ze die wel gebruiken. Hierdoor hebben ze onbedoeld verwachtingen van de nieuwkomer waar deze niet aan kan voldoen, simpelweg omdat hij de regels nog niet kent.

Wie moet zich nou aanpassen? Daar zijn de meningen in eerste instantie over verdeeld. Na het rollenspel vinden we dat zowel de groepsleden als de nieuwkomer zich in moeten zetten. Echter, het hangt toch wel af van wat de belangen zijn. Hoe belangrijk is het voor de nieuwkomer om in de groep te worden opgenomen? Hoe veel macht heeft de groep? Je belang om erbij te horen, en de moeite die je dus doet, is waarschijnlijk anders wanneer je je bij een volleybalteam aansluit, dan wanneer je een nieuwe baan hebt gevonden, en aansluiting zoekt bij je collega’s.

Voor nieuwkomers die ‘anders’ (bijv. van allochtone afkomst of gehandicapt) zijn, is het wellicht nog moeilijker om zich in een bestaande groep te vestigen. En, willen zij nou juist ook anders worden behandeld, of willen ze juist zo snel mogelijk erbij horen en ‘gewoon’ zijn?

De eyeopener van de bijeenkomst over beeldvorming was de volgende opdracht:
Een vader en zijn zoon zitten in de auto op weg naar huis.
Ze krijgen een ongeluk.
De vader overlijdt ter plekke.
De zoon wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.
De chirurg in het ziekenhuis zegt:
Ik kan deze jongen niet opereren.
Hij is mijn zoon.
Hoe kan dit?

Allerlei oplossingen kwamen voorbij. De jongen zou geadopteerd zijn, het ging om een andere vader, de jongen in het ziekenhuis was een andere jongen dan die in de auto zat, de man had 2 zonen, enz. De workshopleider benadrukte een aantal keren dat alle informatie in het verhaal klopte, dat er geen sprake was van adoptie of een geestverschijning, en dat het ‘in de bloedlijn’ lag. Nog steeds geen belletjes die gingen rinkelen, op een enkeling na die deze casus al kende. Eén voor één begonnen we het te zien: de chirurg is de moeder!

Toen ik thuis kwam vertelde ik de case aan mijn vriend. Na een tijdje nadenken, en na alle creatieve oplossingen die ik al noemde, had hij toch de échte oplossing gevonden: de jongen had 2 vaders! Enorm moderne gedachte dus.

Zo zie je maar hoe je onbewust vast zit in beeldvorming, vooroordelen en gewenning. Ik ben benieuwd of dit jou als lezer bekend voorkomt, en of je ooit een dergelijke ervaring hebt meegemaakt.

0 reactie(s) op “Beeldvorming”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *