Ben jij nog gelukkig op je werk?

03/05/2019 Leestijd: 3 minuten

Spookt de vraag door je hoofd of je nog wel op de juiste plek zit? Dan is het handig om voor jezelf terug te gaan naar de basis. Bedenk voor jezelf wat jij zoekt en verwacht van een baan. Belangrijker nog, in hoeverre voldoet je huidige baan aan deze ‘eisen’?

Hoe weet je of je nog op de juiste plek zit?

Iedereen herkent het denk ik wel, niet uit bed kunnen komen omdat je helemaal geen zin hebt in werk. Je hoofd staat er simpelweg gewoon even niet naar. Wie heeft er niet zulke dagen? Mocht dit regelmatig voorkomen of zelfs een patroon worden dan is het van belang om bij jezelf na te gaan wat de oorzaak hiervan is. Kun je geen energie meer uit je werk halen en voel je je continu futloos? Zie je de minuten wegtikken en kan je niet wachten tot het tijd is om naar huis te gaan, dan moet er wel een alarmbelletje gaan rinkelen. Ik moet er wel duidelijk bij zeggen dat dit niet betekent dat je niet de juiste baan hebt. Het kan ook zijn dat je even in een mindere periode zit en daardoor geen energie meer uit je werk kan halen. Je privéleven kan natuurlijk ook van invloed zijn. Wees voorzichtig met het trekken van conclusies.

Hoe los je dit probleem op?

Het is duidelijk dat niemand met dit gevoel wil blijven zitten. Bespreek met je leidinggevende dat je niet lekker in je vel zit of geen energie meer uit je werk haalt op het moment. Dan kun je samen kijken welke oplossingen hiervoor te vinden zijn. Een specialist in deze zaken is een loopbaanbegeleider, mogelijk kan dit helpen. Wil je niet direct deze stap zetten, praat dan met familie of vrienden als je dat fijn vindt en kijk of zij je kunnen adviseren. Mijn advies is om niet langdurig zelf met het probleem te blijven lopen. Sommige dingen kun je nou eenmaal niet alleen oplossen en biedt hulp uit de juiste hoek de oplossing. Maak het dus vooral bespreekbaar!

Een nieuwe uitdaging

Een andere oplossing is een nieuwe uitdaging. Een andere omgeving, nieuwe mensen om je heen en een nieuwe baan. Soms is het tijd voor iets nieuws en dit kan de juiste oplossing zijn in dit geval. Andere mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen geeft je mogelijk weer energie en plezier. Je krijgt een nieuw doel voor ogen en ook dat kan heel motiverend werken. Een leraar van mij zei ooit: “Om de vier jaar van baan veranderen is goed voor je carrière”. Nou is dat erg subjectief natuurlijk, maar het geeft zeker nieuwe doorgroeimogelijkheden en een persoonlijke boost.

Starten met een nieuwe baan klinkt heel makkelijk. Maar wat als je nou niet weet wat je op dat moment nou echt wilt? of welke baan het beste bij jou past? Dan komen we weer terug bij de basis, begin bij jezelf. Het is een aanrader om eens te kijken naar een persoonlijkheidstest. Kom meer te weten over jezelf, wat jouw kwaliteiten en sterktes zijn en neem dit mee in jouw zoektocht naar een nieuwe baan!

Kortom, het is altijd goed om eerst te bedenken waar jij energie van krijgt en waar jij gelukkig van wordt op je werk. Deze twee factoren zijn grote drijfveren in het optimaal kunnen functioneren. Mocht je er zelf niet uitkomen, vraag dan altijd hulp of advies van mensen om je heen. Doe wat het fijnst voor jou voelt of dit nou bij familie, vrienden of je werkgever is. Want een baan waar je gelukkig van wordt is uiteindelijk het belangrijkst!

0 reactie(s) op “Ben jij nog gelukkig op je werk?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.