Beoordeling van mensen – Wouter Schoonman

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Beoordeling van mensen is een boek van Wouter Schoonman en het tweede boek van zijn hand dat ik mag recenseren. Wouter is specialist op het gebied van het beoordelen van mensen en dat is meteen het onderwerp van dit boek. Tegelijk gaat Beoordeling van mensen ook over iets anders, over Wouters loopbaan in de assessment wereld. Dat geeft het boek een persoonlijke tint, die kenmerkend is voor Wouters schrijfstijl. En deze tweeledigheid geeft het boek ook een extra dimensie, die het interessant maakt voor jongere lezers.

Inhoud
Het assessment gedeelte van Beoordeling van mensen bestaat uit een verzameling columns, waarvan de meeste door Wouter zijn geschreven. Enkele van deze columns verschenen eerder op Expand.nl. De onderwerpen van de columns verschillen en wisselen van inhoudelijk tot meer persoonlijke aard. Wouter beschrijft, zoals zijn lezers gewend zijn, allerlei verschillende facetten van het beoordelen van mensen. De beschreven facetten verschillen van de onbewuste aspecten van het beoordelen, tot meer praktische onderwerpen, zoals de 360graden feedback methode. Juist doordat er zoveel verschillende aspecten van het beoordelen aan bod komen, krijg je als lezer het gevoel dat je nu zelf ook iets weet over het onderwerp. Tegelijk werkt het boek als een teaser, het smaakt naar meer en je vraagt je af hoe je je verder kunt gaan verdiepen in het onderwerp.

Beoordeling van mensen is uitgegeven in eigen beheer en wel ter ere van het 25jarig bestaan van Psy Tech. Dit persoonlijke gedeelte van het boek bestaat uit allerlei soorten informatie die Wouter heeft verzameld in zijn lange carrière in de psychologie en assessment wereld. Wouter lijkt alles te hebben bewaard, zo treffen we bijvoorbeeld een foto van Wouters bureau en ook een lijst van Wouters opdrachtgevers. Tekenend is een memo, waarin we zien hoe Wouter afspraken maakt met zijn pas aangenomen assistente. In deze informatie zien we dat Wouters oog voor detail ook wordt aangewend om zijn levensloop bij te houden. En verder vorm te geven.

In de pagina’s die over Wouter zelf gaan, vond ik een aantal onderwerpen dat ik persoonlijk erg interessant vond. Ten eerste het noemen van de Ethica Nicomachea van Aristoteles als een titel die gelezen moet worden boven 7 habits of highly effective people, als afsluiting van Wouters levensfilosofie (p120, 121). Ten tweede was het onderdeel ‘handige competenties’ interessant (p105, 106), Wouter laat hier zien wat hij extra heeft gedaan in zijn loopbaan (bv Frans leren, leren programmeren) en wat hij hier aan heeft gehad. Dit lezen motiveert me om na te denken wat mijn eigen extra keuzes zijn – en wat ik er aan kan hebben.

Summary
Als je laagdrempelig en leesbaar meer wilt lezen over assessment, dan is dit een goed boek, hoewel niet uitputtend. Het boek werkt als een teaser, wat je leest smaakt naar meer. Het boek gaat echter niet alleen over assessment, het gaat ook over loopbaankeuzes, over bewust keuzes maken. Wouters heldere manier van schrijven maakt zijn loopbaan inzichtelijk, bijzonder daarbij zijn de keuzes waarvan hij aangeeft dat hij er veel aan heeft gehad. Daarmee biedt het boek inzicht in waarom het belangrijk is bewuste keuzes te maken. Stiekem is het boek een soort zelf-assessment. En ik denk dat Wouter dat bewust heeft gedaan.

Referenties
Schoonman, Wouter, Beoordeling van mensen. 25 jaar Psy Tech bedrijfspsychologen. Den Haag: Psy Tech, 2009

0 reactie(s) op “Beoordeling van mensen – Wouter Schoonman”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.