Beursgang van Facebook: de ultieme HR uitdaging

01/02/2012 Leestijd: 4 minuten

Meer en meer realiseren we ons dat mensen de organisatie maken. Talent op de juiste plaats maakt het verschil. Om maar wat populaire termen bij elkaar te gooien. Vanuit dit perspectief gaat er op korte termijn iets bijzonder interessants gebeuren: Facebook gaat naar de beurs. Dit zit er al enige tijd aan te komen, zo werd het netwerk in juli vorig jaar al op 84 tot 100 miljard aan waarde geschat. Als Facebook naar de beurs gaat, gebeurt wellicht hetzelfde als bij google, waar in 2004 zo’n 900 mensen miljonair werden door Google’s beursgang. Eerder vandaag stond in De Pers al een artikel met andere voorbeelden van beursgangen, zoals Tudou (China) en het Nederlandse World Online. En hier ligt natuurlijk een enorme HR uitdaging: want hoe hou je je personeelsbestand op peil na een dergelijke beursgang?

De situatie is vrij lastig: na een beursgang zijn alle ogen op je organisatie gericht. En juist dan is het moment om te presteren. Maar op precies hetzelfde moment verandert de situatie van je werknemers substantieel. Een deel van hen kan stoppen met werken, of een ander soort werk gaan doen. Tenminste, zodra ze de aandelen kunnen verkopen: daar zit vaak enige vertraging in. En in deze nieuwe situatie is de kans dat ze vertrekken, zeker aanwezig. Moet je hen binnen de deur houden, of moet je juist nieuw personeel aantrekken?

Personeel vasthouden met opties
In het artikel in De Pers stond al het voorbeeld van Tudou, waar enkele werknemers extra opties voor een paar jaar krijgen aangeboden, zodat ze langer in de organisatie blijven. Het grote voordeel hiervan is dat je in ieder geval de belangrijkste werknemers vast houdt en ze indien nodig langzaam kunt vervangen. Je voorkomt een gigantische brain drain die je organisatie de nek om kan doen. Een enorm nadeel is dat dit heel duur uit kan pakken: werknemers die al een flinke som hebben, zullen ook den nodige financiële compensatie willen hebben.

Personeel vasthouden met uitdagingen
Moeilijk: de beursgang is ook een moment van volwassen worden. Dit kan een enorme energie-boost veroorzaken, maar het kan ook het enthousiaste start-up gevoel de nek om draaien (of allebei). Als het start-up gevoel sneuvelt, is de kans dat je de mensen die graag in een kleine, vernieuwende/nieuwe organisatie werken, kwijtraakt. En vanuit de positie waarin je je bevindt is het moeilijk om dergelijke mensen aan te trekken, dus dit kan een groot verlies zijn. Deze mensen laten zich waarschijnlijk niet leiden door geld, dus de uitdaging wordt om de organisatie en hun werk zo in te richten dat ze toch de nieuwe dingen kunen maken waar ze zoveel energie van krijgen.

Andersoortig personeel aannemen
Je kunt ook de opvatting volgen dat je als ‘volwassen’ organisatie andersoortig personeel nodig hebt. Mensen die een lijn doorzetten in plaats van bedenken, bijvoorbeeld. Met als gevaar dat je als organisatie een andere richting in slaat dan de richting die je net succesvol heeft gemaakt. Maar als je deze opvatting volgt, kun je wel je huidige personeelsbestand hun gang laten gaan (wellicht met enige terughoudendheid door belangrijke mensen vast te houden met opties), om vervolgens nieuwe mensen aan te nemen.

What to do?!
Natuurlijk is er niet één oplossingsrichting om te volgen. je bent afhankelijk van de wensen van iedere individuele werknemer, hoeveel aandelen ze hebben gekocht, hoe graag ze voor zichzelf willen beginnen en hoe goed je als organisatie in staat bent om nieuwe uitdagingen en ideeën te genereren die de ambitieuze werknemer bezig zullen houden. Als HRM’er zou je focus misschien wel het meest op de laatste mogelijkheid moeten liggen. Juist omdat dit je organisatie als geheel interessant maakt (en ook omdat dit een van de weinige punten is waar je echt invloed op hebt).

Hoe dan ook: ik ben benieuwd wat Facebook gaat doen. Wellicht heeft het geen personeelsproblemen, omdat het nu eenmaal de aantrekkingskracht van een bedrijf van 100 miljard heeft. In welk geval ik wel eens met een van hun HR managers zou willen praten.

0 reactie(s) op “Beursgang van Facebook: de ultieme HR uitdaging”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.