Bewustzijnsontwikkeling: hoe maak je dat praktisch?

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Bewustzijnsontwikkeling is actueel. Er wordt veel over geschreven en gesproken bijvoorbeeld ook in deze rubriek over “bewustzijnspsychologie”. Maar wat is nu een goede methodiek om bewustzijnsontwikkeling te bevorderen? Welke instrumenten zijn voorhanden om daar handen en voeten aan te geven? En wat kun je daarmee als P&O-er? In je dagelijkse praktijk zul je ongetwijfeld mensen tegenkomen die zich laten leiden door (voor)oordelen, angsten en oude ervaringen. Zelf doe je dat wellicht (soms) ook. Veel mensen laten zich leiden door hun omgeving en reageren op wat daar gebeurt: in feite niet meer dan “overleven”. De meesten van ons hebben een behoorlijk vermogen ontwikkeld om zich aan te passen aan de dingen zoals die nu eenmaal zijn.

Op gang brengen

Wat is er nodig om bewustzijnsontwikkeling op gang te brengen zodat jij (en anderen) zich niet (meer) laten leiden door hun omgeving maar zelf sturing gaan geven aan hun leven? Het eerste wat nodig is: de intentie om je eigen bewustzijn te gaan onderzoeken. Als je dat doet, zul je stuiten op allerlei overtuigingen (ideeën, meningen, vooroordelen, verwachtingen, normen etc) en je zult ontdekken welke invloed deze overtuigingen hebben op wat je ervaart. Je zult ook aan de slag gaan met je aandacht: hoe werkt die eigenlijk? En hoe kan ik deze zelf sturen? Hoe creëer ik zelf kalmte, focus en voldoening? En hoe kan ik de kracht van mijn wil inzetten om de mogelijkheden in mijn leven volledig te benutten?

In onze maatschappij hebben wij geleerd dat “denken, redeneren en analyseren” een belangrijke vaardigheid is. Voelen als vaardigheid om waar te nemen is op de achtergrond geraakt. Voelen is echter een waarnemingskanaal dat verder gaat dan het gewone dagelijkse denken. Hoe gemakkelijk zou het zijn als we direct kunnen waarnemen, zonder oordeel, gedachte of interpretatie?

En de volgende stap in bewustzijnsontwikkeling is dat je leert om (opnieuw) bewust gewenste werkelijkheden te creëren en zelfbeperkende en saboterende patronen los te laten. Je gaat steeds meer je eigen leven sturen en genieten…. Je bent bron van je eigen werkelijkheid.

Wat heb ik eraan?

Enkele van de resultaten die je met bewustzijnstraining kunt bereiken:

  • je ontdekt hoe je je dromen en levensdoelen kunt realiseren
  • persoonlijke en spirituele groei
  • opheffen van mentale en emotionele belemmeringen
  • versnelling van je persoonlijke ontwikkeling
  • geniet van alle aspecten van je leven
  • verminder stress en wordt elk ogenblik levendiger en meer gewaar
  • verbeter je relaties
  • maak je los van het verleden en stuur je eigen leven
  • leg langdurige conflicten bij en ervaar wat echte compassie is
  • bepaal je eigen normen voor succes en geluk en realiseer ze

Meer informatie?

Meer informatie is onder andere te vinden op www.avatar.nl. Er zijn wekelijks door het hele land introductiebijeenkomsten om kennis te maken met de Avatar®cursus. Je bent van harte welkom.

Dit gastartikel is geschreven door:

Carina Verhulst
M 06 42145268

0 reactie(s) op “Bewustzijnsontwikkeling: hoe maak je dat praktisch?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.