Bezuinigen betekent: stationair de heuvel af

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Komt dit u bekend voor:

‘NEE!
• …, externe inhuur ligt even helemaal stil’;
• …, onze prioriteiten liggen nu even bij de reorganisatie. Daar kunnen we niet nog meer bij doen’;
• …, dat pakken we intern op. We hebben mensen die daarvoor nu beschikbaar kunnen worden gemaakt’;
• …., we krimpen dus kunnen nergens in investeren’;
• ‘…, daar zullen we dit jaar waarschijnlijk geen aandacht aan geven’.

De meeste organisatie raken vleugellam. We zijn allemaal intern gericht. Op besparingen, kostenreductie, snijden, voorkomen van kosten. En de terughoudendheid in investeren is daar een uitstekend voorbeeld van.

We rollen voort en focussen op overleven. Maar de grote vraag is natuurlijk of dat een goede strategie is. Overleven ja. Maar wat blijft er zometeen van een organisatie over? Of meer nog; welke workforce blijft over? Op dit moment rollen we de heuvel af met een stationaire motor. En we slopen alles van de wagen wat we nu niet nodig hebben. Maar er komt een moment dat we weer snelheid willen maken, willen accelereren, gebruik willen maken van een nieuw momentum. Zijn we daar dan klaar voor? Hebben we dan de juiste mensen in huis? De juiste competenties?

Mooie motto’s & vertrekkers

Niemand heeft de wijsheid in pacht. Mooi. Het is belangrijk je te realiseren dat organisaties worden uitgehold. Met name op het domein van HR; mensen verdwijnen, raken gedemotiveerd, voelen zich genegeerd. Natuurlijk doen ze hun uiterste best om te helpen overleven. Maar onderzoeken wijzen uit dat vele goede krachten hun kans afwachten en bij de minste of geringste mogelijkheid van baan gaan wisselen. Daar gaan uw achterblijvers! Die verliest u ook nog even. Als slagroom op de taart van degene die u ondertussen al heeft moeten laten gaan. Dus al die vertrekkers namen al veel kennis mee. En als de markt straks aantrekt, en u wilt accelereren en profiteren van nieuwe kansen in de markt…?

DUS?

Dan heeft u zeer beperkte mogelijkheden met de workforce waar u zichzelf mee heeft achtergelaten. En dan kijkt u vast anders aan tegen de keuzes die u eerder gemaakt heeft!

Kan het ook anders? Weet ik niet. Soms misschien niet, als de portemonnee het niet toelaat is het een doodlopend spoor. Maar als u toch creatief bent. Vooruit denkt en klaar wilt zijn voor de toekomst? Dan is investeren – hoe kleinschalig misschien ook – het beste advies. In geld, maar ook in aandacht voor uw medewerkers.

Dan zullen ze er ook voor u zijn als u de stijgende lijn weer te pakken heeft!

0 reactie(s) op “Bezuinigen betekent: stationair de heuvel af”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.