Blijf op de hoogte van je vakgebied met een RSS reader (in 4 stappen)

12/09/2016 Leestijd: 4 minuten

Hoe zorg je dat je van je vakgebied op de hoogte blijft in zo min mogelijk tijd? In een eerder blog over (HR) content onstond een gesprek over of er niet teveel content was en of en hoe je dat het beste bij kon houden. Mijn antwoord hierop is al jaren: een RSS reader. Hiermee kan ik, geordend op onderwerp, alle websites bijhouden waar ik graag van op de hoogte blijf. Hieronder een handleiding om dit zelf ook te doen.

Wat is een RSS reader?

Een RSS reader is een website die nieuwe artikelen voor je verzamelt. RSS staat voor Really Simple Syndication (eenvoudige, gelijktijdige publicatie).

Je kunt een RSS reader zien als een brievenbus. Je kunt je abonneren op de websites die je wilt volgen – zolang ze een RSS feed hebben. Al deze websites sturen dan hun nieuwe artikelen naar je brievenbus. Een RSS feed is het stukje software waarmee de website informatie naar je RSS reader verstuurt en werkt dus als een soort postbode.

Op deze manier hoef je niet meer naar de website zelf te gaan. Je gaat naar de link van je RSS reader – daar zie je direct welke websites een nieuw artikel hebben.

Afhankelijk van wat de website doorstuurt naar de RSS reader kun je daar direct het hele artikel lezen, of alleen de eerste regels, waarna je verder kunt klikken. Zie hier een stukje van mijn RSS feed, met enkele blogs die ik volg:

Voorbeeld van een stukje RSS feed
Een stukje van mijn RSS reader

De RSS reader helpt je zo om op de hoogte te blijven van tientallen, of in mijn geval honderden, websites, zonder dat je ál deze websites hoeft te bezoeken.

Een ander sterk voordeel vind ik dat ook websites die minder actief zijn, maar wel waardevol, op deze manier op mijn radar blijven.

Ben je een website beu? Dan kun je vaak met twee of drie clicks de website uit je RSS feed verwijderen.

Hoe stel je een RSS reader in?

Een RSS reader opzetten is heel eenvoudig.

  1. Maak een account aan voor een RSS reader. De website die ik gebruik is newsblur. Feedreader is een andere bekende naam;
  2. Ga in een ander tabje naar de website die je wilt volgen;
  3. Zoek naar de RSS feed, die staat vaak bij het kopje ‘volg ons’ of bijvoorbeeld naast het Twitter, LinkedIn of Facebook symbool. Het RSS symbool ziet er zo uit:

RSS symbool - zo blijf je op de hoogte met een RSS reader

  1. Vervolgens voeg je de link van de feed toe in je RSS reader. Bij newsblur zit de knop hiervoor linksonder:

 

Hoe gebruik je een RSS feed?

Omdat de feed real-time informatie verzamelt is er bijna altijd iets nieuws wanneer je gaat kijken. Het gevaar is dus dat je er naast facebook, nu.nl of instagram een extra verslaving bij krijgt. Zelf voorkom ik dit door structureel tijd in te plannen om de recente ontwikkelingen te lezen. Zo neem ik de tijd om naar waardevolle informatie te speuren zonder dat mijn workflow verstoort wordt. Ook lees ik niet meer ‘even snel een artikel’, zo onthoud ik ook veel beter wat ik gelezen heb.

Gaat u aan de slag met een RSS reader?

Persoonlijk denk ik dat RSS readers meer aandacht verdienen: het is een heel praktische manier om op de hoogte te blijven van veel informatie. En in onze kenniseconomie wordt dat alleen maar belangrijker. Hopelijk is bovenstaande helder – stel anders vooral vragen in de reacties. Gaat u aan de slag met een RSS reader?

0 reactie(s) op “Blijf op de hoogte van je vakgebied met een RSS reader (in 4 stappen)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.