Boekbespreking Eerste hulp bij nieuw organiseren, door Ben Kuiken

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Snel bijlezen over ‘nieuw organiseren’, dat is wat je kunt verwachten van dit korte boekje (124 pagina’s). Handig voor de HR Business Partner of HR Manager die een kort overzicht wil van wat er allemaal speelt in manieren van organiseren. Enkele van de voorbeelden (zie hieronder) geven inspiratie over waar je verder kunt kijken.

“Nieuw” organiseren gaat voor Ben Kuiken over ‘organiseren waar het echt om gaat’. Kijk naar het doel van je organisatie: is dat scherp geformuleerd? Als het doel helder is, rijst de vraag: staat alles dat we doen nog in dienst van het doel? En hoe kunnen we de werknemers nog verder betrekken bij het doel?

Voorbeelden

Op verschillende manieren wordt de lezer er toe aangezet om eens te kijken of alle activiteit binnen de organisatie wel écht in dienst van dit doel staat. Wat als je alle managers – de hele hiërarchische structuur – wegdenkt; wordt het doel dan nog bereikt? Probeer dan vervolgens mensen terug te plaatsen; hoe ziet de organisatie er dan uit?
Het sterkste voorbeeld vond ik de restaurant eigenaar die beeldschermen in de keuken hing. Dát zijn de klanten waar je voor aan het koken bent. Een enorm simpele en toch treffende benadering.

Een ander idee is de ‘ontregelavond’; ga eens om tafel zitten en bedenk regels waar je zonder kunt. Prima manier om bespreekbaar te maken waar werknemers tegen aanlopen en hier gelijk iets aan te doen.

In de afsluiting wordt nog verwezen naar meer literatuur en dat past perfect in een boek dat je snel bijpraat, prikkelt en je vervolgens af laat vragen waar je mee aan de slag gaat. Twee genoemde titels werden hier al besproken: The starfish and the spider en Ben Kuikens eigen De Pret factor. Wellicht kunt u iets met de samenvattingen.

Wanneer moet je dit boek lezen?

“Eerste hulp bij nieuw organiseren” doet dus wat de titel belooft; snelle eerste hulp die gelijk duidelijk maakt waar je verder moet zoeken. Als je op zoek bent naar een snelle update hoe er tegen organisaties aan wordt gekeken is het de moeite waard; 124 pagina’s zijn snel door te lezen.

Eerste hulp bij organiseren is bijvoorbeeld verkrijgbaar op managementboek.nl, Expand noch de auteur van dit blog ontvangt op enige wijze commissie over uw eventuele aankoop.

0 reactie(s) op “Boekbespreking Eerste hulp bij nieuw organiseren, door Ben Kuiken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.