Boekbespreking Feiten en fabels in management – Joost Ardts

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Wat klopt er nu écht van de dingen die we over HR denken? Er zijn allerlei uitgesproken meningen over HR: je moet het afschaffen omdat het geen toegevoegde waarde heeft, leiderschap kun je niet trainen, dat zit in je persoonlijkheid, enzovoorts. In dit boek bespreekt Joost Ardts 20 stellingen over management thema’s en haalt daar iets bij dat bijna altijd ontbreekt bij voornoemde meningen en gerelateerde discussies: gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Voor iedere stelling wordt een aantal relevante onderzoeken aangehaald (met verwijzingen! Een hele verademing vergeleken met veel van de management titels die ik de afgelopen tijd heb gelezen). Joost bespreekt de onderzoeken ook en plaatst ze in context door ook de betrouwbaarheid van de onderzoeken aan de kaak te stellen. Deze context helpt de lezer zijn eigen mening te vormen. En hoewel ik bang ben dat vrijwel niemand de onderzoeken daadwerkelijk na zal gaan lezen, is het zeer goed om te zien dat de mogelijkheid bestaat; alles dat de auteur schrijft is controleerbaar en dat doet veel voor de betrouwbaarheid.

20 stellingen

Iedere stelling heeft dezelfde opzet:

  • Een korte inleiding;
  • Enkele argumenten voor en tegen;
  • Een korte bespreking van wat relevante onderzoeken over de stelling zeggen;
  • Een conclusie;
  • Tips&tricks;
  • Verwijzingen naar de onderzoeken.

Dit maakt de bespreking van iedere stelling snel leesbaar en vooral snel inzichtelijk voor de lezer die zich snel bij wil laten praten over voor hem of haar relevante onderwerpen.

Mijn favoriete stellingen zijn:

  • Training heeft geen zin, want leidinggevenden worden geboren, niet gemaakt
  • Een visie heeft geen effect op de prestaties van het bedrijf
  • HRM zorgt voor betere bedrijfsprestaties
  • Tevredenheid van werknemers verhoogt de productiviteit

De voornaamste reden hiervoor is niet eens per se de inhoud, maar omdat precies hier een zwak punt van HR ligt; aantonen wat de ‘waarde’ is van wat je doet als HR afdeling. De aangehaalde onderzoeken maken het onderwerp tastbaar en geven meer inzicht – inzicht dat zeker van toegevoegde waarde is voor HR professionals.

Concluderend

Feiten en fabels in management leest als een soort update van waar we op dit moment staan als vakgebied. Het bespreekt onderzoeken en plaatst discussies die op dit moment veel voorkomen in context. Dit soort updates zouden wat mij betreft iedere paar jaar langs mogen komen; ze geven ons een lanceerplatform voor wat we verder zouden moeten lezen. En bij gebrek aan tijd geven ze een overzicht van wat er op dit moment in management/HR aan de hand is en ook dat is waardevol. Voor dit soort updates houd ik me graag aanbevolen.

 

Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management is bijvoorbeeld verkrijgbaar op managementboek.nl. Expand noch de auteur van deze blog ontvangt op enige manier commissie over uw eventuele aankoop.

0 reactie(s) op “Boekbespreking Feiten en fabels in management – Joost Ardts”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.