Boekbespreking Ga Hosselen

20/10/2016 Leestijd: 3 minuten

“Geld verdienen door ondernemend te leven” – een zeer aansprekende ondertitel! Ondernemen is een van de kernwaarden van Expand en toen ik van Haystack deze titel hoorde wist ik dat ik het boek moest reviewen. Ook liep ik al een tijdje met het idee om een artikel te schrijven over unieke manieren om geld te verdienen. Zo ken ik via via iemand die haar inkomen verdient met een Instagram account – en iemand anders die een deel van haar inkomen verdient met een vrij unieke vorm van cosplay. Allemaal mogelijk door ondernemerschap en internet.
Ga hosselen is niet specifiek gericht op internet ondernemen; het richt zich op iedereen die er ‘iets bij wil doen’. Het boek maakt ook een sterk punt juist om er iets bij te pakken. Daarom loopt het boek je door verschillende mogelijkheden heen om er achter te komen wat je zou kunnen gaan doen. Maar laten we eerst even naar de opzet kijken.

Het boek heeft 9 hoofdstukken met een logische opbouw naar de meer praktische tips. Hoofdstuk 1 trapt af met een paragraaf over society3.0, hoofdstuk 2 motiveert je om een gemengd bedrijf te beginnen (‘ga hosselen’, daarmee wordt bedoelt dat je via verschillende activiteiten je inkomen bij elkaar sprokkelt), daarna volgen hoofdstukken die je aanmoedigen gebruik te maken van trends, een plan te maken, creatief naar je kapitaal te kijken (niet alleen je financiële kapitaal), tips om klanten te krijgen en meer. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten door een interview met iemand die ‘hosselt’ en zo krijg je als lezer een kijkje in het leven van de hosselaar en vind je mogelijk aanknopingspunten voor jezelf om van start te gaan.

Cover van Ga Hosselen - voor bij boekbespreking

Het boek wordt aangevuld met tips van de auteur – ze is zelf gaan hosselen toen ze in de WAO terechtkwam en haar werkgever niet mee wilde werken in een reïntegratie traject. Ze gaf de WAO procedure op (en zo de kans op een invaliditeitspensioen) en begon kleine opdrachten te doen. Uiteindelijk heeft dit geleidt tot haar leven als ‘hosselaar’. Mogelijk niet de verstandigste benadering, geeft ze aan, maar het laat zien dat je ten allen tijde de regie over je eigen leven vast kunt pakken. In het licht van dit boek een mooi statement en voor iedereen die ongelukkig is in haar of zijn huidige baan een goede motivatie om verder te lezen.

Voor de praktische mens staat het boek ook vol met tips en trucs, bijvoorbeeld over creativiteit, het bedenken van nieuwe mogelijkheden om een bedrijf te starten, focus, het nemen van besluiten en meer. De tips werken zeker ondersteunend voor het geheel en maken dat je niet alleen enthousiast wordt voor het idee om voor jezelf te beginnen, maar dat je op verschillende vlakken aan de slag wilt.

Wie moet dit boek lezen?

Het is een prachtige titel voor iedereen die een eigen bedrijf overweegt, bijvoorbeeld naast een part-time baan, maar die gewoon nog niet gestart is. Dit is een beetje een stretch, maar ook voor mensen binnen organisaties die niet meer op hun plek zitten of die hun groei buiten hun huidige baan willen zoeken is Ga Hosselen een mooie titel om mee te beginnen. Je krijgt gevoel voor de mogelijkheden die om je heen liggen en verschillende handreikingen om ergens mee aan de slag te gaan. Met andere woorden: twijfel je of je voor jezelf wilt beginnen? Pak dit boek er dan bij en ga aan de slag!

0 reactie(s) op “Boekbespreking Ga Hosselen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.