Boekbespreking ‘Het perfecte project’ – Bart Flos

09/03/2015 Leestijd: 2 minuten

Ik heb het boek ‘het perfecte project’ met enthousiasme gelezen. Ik was met name gecharmeerd van de opmerking dat de mens de sleutel tot succes is.

Het perfecte project, bestaat dat? Projecten goed leiden, blijft een uitdaging en de kans op falen is groot. Wat kun je doen om niet in de faalspiraal terecht te komen?

In het boek staat helder omschreven wat de vijf generieke oorzaken van project falen zijn.

  1. Pas op voor een grenzeloos optimisme in de voorbereiding. Zorg dat je niet verzuimd om een gezamenlijk referentiekader vast te stellen. Er mogen geen impliciete misverstanden bestaan over de belangrijkste aspecten van het project.
  2. Kun je als je eenmaal begonnen bent, wel of juist niet meer stoppen?  Zorg dat je ook tussentijds blijft afstemmen wie doet wat, waarom en wanneer. Verander geen uitgangspunten tijdens de uitvoering en luister naar waarschuwingen. Soms kan stoppen verstandiger zijn.
  3. Let op dat onvermijdelijke problemen goed en adequaat worden aanpakt. Blijf analyseren en niet in symptoombestrijding hangen. Dat vertroebelt de werkelijkheid en vergoot de chaos.
  4. Zie de projectorganisatie als een tijdelijke onderneming en voel je een echte eigenaar. gedraag je als een ondernemer. Heb lef maar blijf ook alert en scherp en ken je grenzen.
  5. Zorg dat je ervaringen in een project deelt, successen viert en regelmatig evalueert, blijf kritisch en leren van fouten.

Als je daarnaast ook de goede mensen op een project zet, is de kans op succes groot. De meeste projecten falen omdat er slecht leiderschap is. De meest succesvolle leiders zijn mensen die de kaders scheppen waarbinnen anderen succesvol kunnen zijn. Het zijn professionals die weerbaar zijn en hun vinger durven op te steken als er rare dingen gebeuren in een project. Niet aarzelen maar handelen als een volwassen leider maakt hen waardevol en effectief.  Begin nooit hals over kop aan een project maar zorg dat je weet waar je aan begint en bepaal zelf of je de verantwoordelijkheid aan kunt.

Bezint voor je begint.

Het Perfecte Project is bijvoorbeeld verkrijgbaar via managementboek.nl. Expand noch de auteur van dit blog ontvangt commissie over uw eventuele aankoop.

0 reactie(s) op “Boekbespreking ‘Het perfecte project’ – Bart Flos”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.