Boekbespreking ‘Werken als een gek’

04/04/2016 Leestijd: 2 minuten

Wist je dat:

  • In totaal 43,5% van de volwassen Nederlandse bevolking ooit in het leven een psychische stoornis heeft gehad?
  • Na een eerste depressieve episode de helft van de mensen opnieuw depressief wordt?
  • Van de Nederlanders tussen 15 en 65 jaar met een gemiddelde tot zware psychische stoornis ongeveer 68% een betaalde baan heeft?

Na deze en nog meer interessante en confronterende cijfers geeft schrijfster Marieke Sweens duidelijke voorbeelden en tips om als werkgever en als werknemer om te gaan met psychische stoornissen. Ze doet dit aan de hand van eigen ervaringen en die van anderen.

Zo komt er bijvoorbeeld aan de orde of je wel of niet vertelt dat je een psychische stoornis hebt? Hoe vertel je het aan je leidinggevende? En voor de leidinggevende, hoe reageer je op een dergelijke boodschap?

Tips voor de werkgever

De tips voor de werkgever zijn een must-read voor alle HR-adviseurs en leidinggevenden. Want wat vraag je aan een medewerker die zegt dat hij een psychische aandoening heeft? Maar ook, stuur vooral een kaartje aan een medewerker die door zijn psychische aandoening is uitgevallen. Net als bij een collega die met griep thuis zit, helpt ook dan contact houden en draagt contact bij aan herstel.

Een grote stap

Al lezende wordt duidelijk, het is een grote stap om op je werk te vertellen dat je een psychische aandoening hebt. Marieke Sweens probeert met haar boek de vooroordelen te weerleggen en op deze manier meer begrip te kweken. Want als je weet waar bepaald gedrag vandaan komt, dan is dat gedrag makkelijker te begrijpen en te accepteren.

In het tweede gedeelte van het boek vertelt Marieke over haar eigen proces. Hoe zij vanuit haar jeugd het patroon heeft aangeleerd onzichtbaar en onhoorbaar te zijn, over haar studiekeuzes en haar worsteling met haar werk. Hoe zij met vallen en opstaan heeft geleerd te vertrouwen op haar eigen keuzes. Om uiteindelijk haar eigen bedrijf te starten en nu workshops te geven over werken met een psychische aandoening. Zowel gericht op de organisatie, als ook door individuele wandelcoaching.

Zoals minister Edith Schippers in het voorwoord al zegt, het boek ‘Werken als een gek’ draagt bij aan openheid over psychische aandoeningen. Het boek laat je inzien dat voor mensen met een psychische aandoening niets vanzelfsprekend is. Ik, als coach en HR-adviseur, heb me nogmaals gerealiseerd gezond zijn en dat je gezond voelen heel belangrijk is om op een prettige manier in je werk te staan.

Werken als een gek is o.a. verkrijgbaar via Managementboek. Expand noch de auteur van dit weblog ontvangt op enige wijze commissie over uw eventuele aankoop.

0 reactie(s) op “Boekbespreking ‘Werken als een gek’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.