Businessarchitect en Verandermeester: een toekomstvisie op organisatieontwikkeling

12/11/2019 Leestijd: 3 minuten

Bij Expand werken we vanuit een netwerkgedachte. We matchen niet alleen HR-professionals aan nieuwe uitdagingen, maar delen ook graag kennis en opvattingen over het vakgebied. De ontwikkelingen binnen het HR-werkveld volgen elkaar in dusdanig rap tempo op, dat er altijd ervaringen, nieuwe inzichten en visies gedeeld kunnen worden. Zo lezen we ook regelmatig managementboeken. Business consultant Emiel las deze keer het boek ‘Businessarchitect en Verandermeester’ en geeft daar in deze blog zijn mening over. 

Ber Damen schrijft in zijn boek ‘Businessarchitect & Verandermeester’ over toekomstige organisaties en geeft zijn toekomstvisie op organisatieontwikkeling, de noodzaak om te veranderen en de gevolgen voor de HR-professional. De noodzaak om te veranderen voor organisaties is groter dan ooit en de behoefte aan nieuwe manieren van organiseren is enorm. Bij veel organisaties is deze realisatie inmiddels ingedaald, maar er concreet beleid op schrijven is slechts voor weinigen weggelegd.

De huidige en toekomstige staat van organisaties

Nieuwe, frisse bedrijven als Spotify of Google geven het goede voorbeeld, maar hun structuur kopiëren is niet wenselijk. Voor de moderne, toekomstgerichte HR-professional biedt het boek interessante inzichten en concrete aanknopingspunten om toe te passen in de eigen organisatie. Het boek beschrijft de huidige en toekomstige staat van organisaties en kiest ervoor om dit op een organische manier te doen, startend bij de hedendaagse ontwikkelingen in o.a. de maatschappij, de technologie en globalisatie, en eindigend bij concrete aanknopingspunten om het veranderingsproces in te zetten. Dit is een prettig gegeven; alle informatie volgt elkaar logisch op en geeft op verschillende momenten voldoende stof tot nadenken.

De inhoud van het boek

Hoewel het boek interessante inzichten biedt, met name omdat het boek gebruik maakt van een grote verscheidenheid aan bronnen, leest het boek toch enigszins traag weg. De noodzaak tot het onderbouwen van bepaalde denkbeelden of ontwikkelingen schiet soms zijn doel voorbij, waardoor het boek hier en daar wat ‘stroperig’ aanvoelt. Ber Damen heeft duidelijk gekozen voor een aanpak gericht op kwaliteit (beter te veel dan te weinig informatie), maar hier en daar voelt het wat overbodig aan. ‘Businessarchitect & Verandermeester’ is daardoor wel een inhoudelijk sterk boek en geeft, naast inzichten op het gebied van organisatieontwikkeling, ook een inkijkje in de mens en de veranderende wensen en ideeën over de betekenis van werk. Op bepaalde momenten is het boek zijn tijd ver vooruit; waar Ber Damen eigenlijk al afscheid neemt van het ‘Ulrich model’ en hij schrijft ‘geen heil meer te verwachten van de rollen van Ulrich’ zie ik hedendaags in mijn werk nog veel organisaties die recent begonnen zijn met het implementeren ervan.

Deze organisaties zijn vaak traditionele, hiërarchische apparaten die zijn ingehaald door de tijd. Om te veranderen, kiezen ze voor een inrichting via het ‘Ulrich model’, wat lijnrecht tegenover het idee van de schrijver staat. Hiermee geeft de schrijver het signaal af dat vergelijkbare organisaties als hierboven beschreven allemaal verkeerd bezig zijn. De vraag is of het voor deze organisaties echt met zo’n vaart loopt; aan de andere kant volgen verschillende ontwikkelingen zich in een dusdanig hoog tempo op dat het lastig te voorspellen lijkt.

Voor wie is dit boek interessant?

Feit is dat de schrijver, Ber Damen, zich al ruim dertig jaar bevindt in de wereld van veranderingen en transities en er dus ongetwijfeld een aardige kijk op heeft. Het boek is daarom met name interessant voor eindverantwoordelijke HR-professionals, belast met de strategie van de organisatie. Zij hebben dagelijks te maken met soortgelijke vraagstukken als in het boek beschreven en zullen zeker profijt hebben van het lezen van dit boek. Voor de bredere doelgroep HR-professionals, waar ik zelf toe behoor, biedt het boek vooral een interessant kijkje in ‘het nieuwe organiseren’ en geeft het inspiratie en stof tot nadenken.

Dat organisaties mee moeten in de hedendaagse veranderingen staat buiten kijf; wellicht dat ‘Businessarchitect & Verandermeester’ houvast kan bieden in turbulente tijden.

Wil je dit boek ook lezen? Je kunt het bestellen via Managementboek.nl!

0 reactie(s) op “Businessarchitect en Verandermeester: een toekomstvisie op organisatieontwikkeling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.