Boekreview: de kunst van duurzaam presteren

22/01/2019 Leestijd: 3 minuten

Wil je duurzame presteerders in je organisatie? Dan geldt volgens Bas Kodden, onderzoeker, schrijver en spreker op het gebied van leiderschap: ‘talent is goed, karakter is beter!’ Bas Kodden doet onderzoek naar waarom de ene organisatie effectief en succesvol blijft, terwijl andere bedrijven hierin falen. Een kort antwoord op deze vraag: zorg voor de juiste mensen aan boord.

The kiss of death

Door onderzoek te combineren met praktische voorbeelden komt het boek bijna over als een ware ‘page turner’. Zo begint het met een proloog van Billy Beane, een autoriteit in honkbal. Hij schetst een prachtig voorbeeld van wat hij noemt ‘the kiss of death’. Een jong, absoluut toptalent dat plotseling stopte met de topsport omdat hij wilde studeren. Zijn hele omgeving was verblind door financieel gewin. Volgens Kodden misten zij de cruciale aanwijzing dat Billy geen topper zou worden. The kiss of death is eigenlijk niets anders dan de quote die je bij beleggingsproducten vaak ziet: ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Beslissingen in werving & selectietrajecten worden nog vaak gemaakt op basis van gedrag uit het verleden. Echter blijkt het ene team wel succesvol te zijn, terwijl het andere team achterblijft. Hoe kom je tot een duurzame prestatie?

Prestatie-indicatoren identificeren

Bas Kodden deed onderzoek onder 1100 leidinggevenden en senior medewerkers en 50 CEO’s van de bekendste bedrijven van Nederland. Het doel hiervan was om prestatie-indicatoren te identificeren die leiden tot prestaties in een organisatie. In zijn onderzoek vindt hij vier belangrijke prestatiekenmerken waar nauwelijks op wordt geselecteerd.

Belangrijke eigenschappen

Kodden beschrijft vervolgens in 10 hoofdstukken waarom duurzaam presteren zo belangrijk is en welke predictors leiden tot duurzame prestaties. De eigenschappen die CEO’s en leidinggevenden belangrijk achten, staan in schril contrast tot de resultaten uit het onderzoek van Kodden. Zo denken CEO’s dat talent, intrinsieke motivatie en intelligentie de belangrijkste eigenschappen zijn die leiden tot duurzame prestaties. Kodden komt tot de volgende prestatie-indicatoren die leiden tot duurzame prestaties: zelfeffectiviteit (vertrouwen in eigen bekwaamheid, het kennen van je sterke eigenschappen en hierin geloven), aanpassingsvermogen, fit met de mentale taakeisen, intrinsieke motivatie, intelligentie, toewijding, vitaliteit, talent en extrinsieke motivatie. Opvallend is dus dat het lijstje van CEO’s en leidinggevenden ver afstaat van wat werkelijk bijdraagt aan prestaties. Talent wordt door CEO’s gezien als belangrijkste predictor voor prestaties, terwijl dit maar voor een zeer klein deel in werkelijkheid zo is.

Verkeerde indicatie

De conclusie is dat CEO’s en leidinggevenden zich op de verkeerde indicatoren richten bij werving- en selectieprocedures. Voor Kodden rijst de vraag: hoe kun je dan wel goed en objectief kandidaten selecteren die duurzaam presteren? Hiervoor geeft hij een aantal checklists, vragenlijsten en interviewtechnieken die je kunnen ondersteunen bij het ‘anders’ selecteren van medewerkers.

Tot slot

Kodden schrijft een zeer vermakelijk boek met een serieuze inhoud waarmee je als leidinggevende, recruiter en HR professional praktisch aan de slag kunt. Een absolute aanrader!

0 reactie(s) op “Boekreview: de kunst van duurzaam presteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.