Review: Seks op het werk – Alles over liefde en relaties tussen 9 en 5

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

De eerste gedachte is: Nee hè. De lift, de bezemkast, het bureau. De baas en de secretaresse. Seks doe je thuis, en op je werk doe je… eh, werk. Maar – zoals de schrijfster terecht opmerkt – de grenzen vervagen, zeker door de handige mobiele apparaatjes van vandaag. Daarmee staat ook de titel – en zeker de ondertitel – op losse schroeven. Wat en wanneer is immers ‘op het werk’? Maar goed. Dit boekje vertelt alles over liefde en relaties tussen 9 en 5, althans…

In het eerste hoofdstukje wordt geprobeerd de omvang van het fenomeen vast te stellen. Een ratjetoe van cijfertjes uit onvergelijkbare bronnen, op chaotische wijze en deels incorrect weergegeven leidt tot uitspraken als:

• “Meer dan een derde van de mannelijke en een kwart van de vrouwelijke singles flirt regelmatig op de werkvloer” (geen bron)
• “Iets meer dan de helft is wel eens verliefd geweest op een collega” (bron: Uitzendbureau Unique)
• “Ondanks het feit dat we veelvuldig kantoorliefdes aangaan” (geen bron)
• “In Amerika overtreffen de medewerkers die van Nederland. Ruim twee derde heeft wel eens een seksuele relatie gehad op het werk.” (geen bron)
• “… 84 procent vindt dat het moet kunnen.” (bron: BusinessWeek)
• “In Groot Brittannië vindt meer dan de helft van de managers seks met een meerdere, een ondergeschikte of een klant (!) geen enkel probleem.” (geen bron. Uitroepteken in oorspronkelijke tekst.)
• “De helft van alle Italianen gaat vreemd. In bijna drie kwart van de gevallen is de ander een collega op het werk.” (bron: Italiaanse vereniging van echtscheidingsadvocaten)

En zo door en zo verder. Dit eerste hoofdstuk probeert de toon te zetten en wil de lezer overtuigen dat er erg veel seks op het werk is. Een verklaring voor het verschijnsel die lijkt te kloppen is: mensen die samenwerken, groeien naar elkaar toe; zeker als ze ook nog eens ver van huis zijn. En: door de 24-uurs economie is de werkplek ook een belangrijke huwelijksmarkt geworden. Een andere, niet genoemde, maar simpele verklaring is die van ‘beschikbaarheid’. De partnerkeuze wordt immers door diverse criteria bepaald, maar ‘availability’ is een van de belangrijkste (Das, 1979). Kortom, (seksuele) relaties rond het werk bestaan, maar dat geldt natuurlijk ook voor andere ontmoetingsplaatsen.

 

 

De rest van het boekje (200 pagina’s door een grote interlinie) gaat over in een soort gnuiverige handleiding om tot ‘werkseks’ te komen. Allerlei Viva-achtige lijstjes over type lovers, aantrekkelijke beroepen, voorbereidende handelingen, handige plekjes, enzovoort komen aan bod. Een groot deel van het boek bestaat uit 18+ (gnuif) interviews met ‘liefdeswerksetjes’. Erg hinderlijk is dat dezelfde teksten ook nog vaak herhaald worden.

Wat moet de serieuze HRM-er met zo’n boekje? Niet veel, tenzij hij/zij zelf van plan is “een buitenvrouw of –man te scoren” (p. 63). Je kunt je als HRM-er afvragen of er regels moeten komen voor relaties op het werk. Volgens de schrijfster bestaat er in Amerika zoiets als een ‘love contract’: “De verliefden verklaren daarin dat ze de relatie vrijwillig aangaan en geen schadeclaim tegen het bedrijf zullen indienen als het misloopt.” (p. 182). Maar goed de Angelsaksische cultuur van ‘litigation’ kennen we. Je als werkgever indekken tegen een dergelijke claim, komt ons overdreven over. De auteur noemt vier opties voor de (Nederlandse) manager: Negeren, gedogen, overplaatsen, ontslag. Maar deze opties gelden natuurlijk ook bij werknemers met een extravagante hobby, outfit (hoofddoekje, tattoos, bling-bling) of ander gedrag dat zou kunnen interfereren met het werk, de cultuur of persoonlijke opvattingen van de manager. Niets bijzonders dus.

En wat betreft dit boekje. “Als de vergadertafel in ons kantoor kon praten…”.
Dus toch: Nee hè.

Bronnen

Das, J. W. (1979). Theorieën over huwelijkspartnerkeuze. In H. De Haan & E. Van der Wolk (Eds.), De Problematische liefde. Amsterdam: Intermediair.
Harmelink, R. (2013). Seks op het werk. Alles over liefde en relaties tussen 9 en 5. Zaltbommel: Uitgeverij Haystack
Miller, R. S. (2012). Intimate relationships (6 ed.). London: McGraw-Hill.

 

0 reactie(s) op “Review: Seks op het werk – Alles over liefde en relaties tussen 9 en 5”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.