Brief aan alle hardwerkende ouders

06/04/2020 Leestijd: 2 minuten

Leuk hoor, al die enorm goed bedoelde adviezen van iedereen over het thuiswerken in combinatie met de zorg voor je kinderen, het huiswerk dat ze hebben vanuit school en het feit dat je verplicht bent om bijna 24 uur per dag constant onder één dak te zitten. Je redt het niet om je contracturen te maken en wordt daar bij wet ook nog gedwongen om verlof voor op te nemen.

En je weet niet hoelang dit nog duurt…

Ik probeer vooral niet te denken aan “wat als”, maar te leven per dag. Ik geef aan bij collega’s die met me willen bellen dat dit op maandag en dinsdag moeilijk lukt, want dan ben ik alleen met mijn kinderen van 1,5 en 4 jaar oud, en woon het MT overleg bij terwijl ik fruit eet met mijn kinderen en af en toe een snotneus afveeg. Ik ben enorm trots dat ik bij een bedrijf werk waarbij dat kan. Waar ik kan aangeven als het even niet lukt en dat er dan collega’s zijn die helpen met het zoeken naar een oplossing.

En toch blijft het verdomde moeilijk…

Want het is nogal wat; de omschakeling van een wereld waarin alles lijkt te kunnen en er geen grenzen of beperkingen lijken te zijn, naar een wereld waar de grenzen letterlijk gesloten zijn en je opgesloten zit in je huidige bestaan, met alle zorgen die daarbij komen kijken. Waarin dan van je verlangd wordt dat je je werk blijft doen én je kinderen thuis les geeft.

Ik zorg voor rust, juist nu!

Wil je kind niet rekenen? Dan niet! Gaat je kind over zijn dagelijkse schermtijd heen? Pech! Poept je 1-jarige zijn luier vol net als jij in een videocall zit met een collega of een klant? Geef aan dat je even 3 minuten van je plek bent. Want dit is de nieuwe werkelijkheid. En daar hebben we het met zijn allen mee te doen, helaas hebben we even niet de luxe om te kiezen, zoals dat een maand geleden nog wel zo was. Want zo ziet een crisis eruit.

Zomaar van de een op de andere dag zijn we terecht gekomen in een compleet andere wereld. En ik help mezelf het meest met het te accepteren, me aan te passen en me daarover uit te spreken, hoe lastig deze drie dingen ook zijn. Ik leg die lat niet te hoog voor mezelf en besef goed wat echt belangrijk is. Rust is daar één van. En nog even over de kinderen: zij zijn (ook) bang, al spreken ze dat misschien niet direct uit. Ik laat dat schoolwerk, dat komt wel weer goed, maar ik pak en hou ze stevig vast, laat ze voelen dat ik er voor ze ben en pak de momenten samen aan om leuke dingen te doen, om even niet te denken aan wat morgen brengt.

Zet ‘m op lieve ouders, jullie doen het fantastisch!

Liefs, Carola

0 reactie(s) op “Brief aan alle hardwerkende ouders”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.