Cashen cashen cashen…

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Vorige maand werd het Nederlands farmaceutische bedrijf Organon voor 11 miljard Euro overgenomen door Schering-Plough; de allergrootste overname van een Nederlands bedrijf door buitenlanders aller tijden.

De bedoeling was dat Organon, onderdeel van het chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel, gedeeltelijk naar de beurs zou gaan en in maximaal drie jaar volledig zelfstandig zou worden. Maar….opeens was daar Fred Hassan, baas van het Amerikaanse farmacieconcern Schering-Ploug, bijna tweemaal zo groot als Organon. Hij bood 11 miljard euro, een bod wat Akzo topman Hans Wijers niet kon afslaan. Als hij het al had gewild, dan hadden de aandeelhouders van Akzo Nobel (de pensioenfondsen) het niet toegestaan.

Speciaal medicijn
Organon werkt sinds een paar jaar aan de ontwikkeling van een geneesmiddel voor patiënten die lijden aan schizofrenie en manische depressies. Indien dit geneesmiddel op de Amerikaanse markt wordt gelanceerd dan heeft Organon alle investeringen binnen korte tijd terugverdiend en maakt ze grote winst. Met deze informatie in het achterhoofd heeft Schering-Plough zich diep in de schulden gestoken en hoopt men op het slagen van het Nederlands patent – als geldkoe van Schering-Plough’s geldschieters.

Succes of Sanering
Maar wat gebeurt er als het succes van dit medicijn te lang op zich laat wachten? Dan zal er een nieuwe saneringsronde plaatsvinden bij Organon. Ik kan me voorstellen dat medewerkers van Organon zich in deze turbulente periode net een marionet voelen en zich afvragen of dit nou de juiste manier is om met je personeel om te gaan. Persoonlijk denk ik dat dit niet de juiste wijze is om werknemers gemotiveerd te houden.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet alleen naar buiten toe van belang maar minstens zo belangrijk is het om dit intern te laten zien.

Door zowel intern als extern maatschappelijk verantwoord te ondernemen kun je je medewerkers binden en boeien.

Of gaat het bij beursgenoteerde ondernemingen alleen nog maar om het tevreden houden van aandeelhouders? Als er maar snel gecasht kan worden door aandeelhouders, dan houden ze zich rustig, zo niet, dan moet er weer gesaneerd worden. Of zou het een idee zijn om werknemers tevens aandeelhouder te maken?

0 reactie(s) op “Cashen cashen cashen…”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *