Casus: Moderniseren productieafdeling

15/12/2015 Leestijd: 1 minuten

Ik had het recent met een collega over een probleem dat zich enkele jaren┬áterug afspeelde. Het was toen nieuw en er waren nog geen oplossingen voor, dat is toen allemaal ter plaatse verzonnen. Maar na enkele jaren kan het interessant zijn om eens opnieuw naar zo’n casus te kijken, om te zien of de visies op de situatie zijn veranderd en of er nu anders over gedacht wordt.

Mijn collega werkte in een productiebedrijf van de oude stempel. De ondersteunende afdelingen waren inmiddels gemoderniseerd, specialistische functies, duidelijke functieprofielen, functionerings- een beoordelignsgesprekken, enzovoorts. Maar op de productieafdeling verliep alles nog zoals vanouds. Mensen kwamen ’s morgens binnen en besloten ter plekke wat ze wilden gaan doen. Hierdoor ontbrak de nodige structuur en kon er weinig controle op de afdeling worden uitgeoefend.

De oplossing leek simpel: standaardiseren, functieprofielen aanleggen, functies laten specialiseren en de juiste man op de juiste plek. Deze maatregelen werden genomen en het bedrijf ging een glorieuze toekomst tegemoet. Totdat bleek dat de werknemers op de productieafdeling niet gemotiveerd meer waren, ze gingen allemaal ondermaats presteren en de situatie hield aan. Het was duidelijk dat er iets moest veranderen. Terug naar de oude situatie? Met minder controle, maar in ieder geval een hogere productie?

Wat zou u doen?

0 reactie(s) op “Casus: Moderniseren productieafdeling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.