Coachthema verbinden aan het huidige moment

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Als coach herken je vaak bij je coachee een bepaald thema; bijvoorbeeld een terugkerend patroon in gedrag of een bepaalde manier van omgaan met dingen. Je kunt dan als coach meestal zo’n thema ook herkennen in de coachgesprekken zelf. Concreet houdt dit in dat je onderzoekt of de thema’s die je bij je coachee herkent ook in het hier en nu, in het coachgesprek, voorkomen. Je kunt je coachee vervolgens de spiegel voorhouden, zodat deze het thema kan herkennen, erkennen en aanpakken. Het is prachtig om te ervaren hoe goed dit werkt.

Zo had ik een coachee die bij mij kwam met een loopbaanvraag. Zij worstelde, zoals veel mensen op enig moment, met de vraag of zij nog wel op haar plaats was in haar huidige functie, en of ze niet iets anders zou moeten gaan doen. Zij vertelde over de verschillende functies en diverse organisaties die zij reeds had doorlopen. Dat waren er een hoop. Op zich niks vreemds, aangezien mensen tegenwoordig vaker switchen van baan dan vroeger. Echter, bij deze dame kwam duidelijk naar voren dat steeds wanneer het moeilijk werd, zij hiervoor wegliep en een andere baan ging zoeken. Het betrof steeds situaties waarin ze in de clinch kwam met haar leidinggevenden over de te kiezen strategie en de manier van aanpak. In plaats van haar best te doen om met goede argumenten haar standpunten te verdedigen, koos ze er steeds weer voor om zich bij de situatie neer te leggen en haar heil elders te gaan zoeken.

Ik merkte dat ditzelfde thema ook in onze coachgesprekken terugkwam. Telkens wanneer ik het haar moeilijk maakte en stevig doorvroeg, kroop ze als het ware in haar schulp en vertoonde ze ontwijkend en omtrekkend gedrag. Zelf was ze zich daar niet van bewust. Ik heb toen haar thema, moeilijke situaties uit de weg gaan, benoemd. Daarbij heb ik de rode draad die ik zag in haar loopbaan en hetgeen gebeurde in onze gesprekken benoemd en gevraagd of ze dit herkende. Ook al schrok ze hier in eerste instantie van, ze herkende het direct en veel dingen vielen daardoor op zijn plek.

Het antwoord op haar oorspronkelijke coachvraag had ze nog niet gevonden, het bewust worden van haar thema heeft haar echter wel weer een paar stappen verder gebracht. Om een goede keuze te kunnen maken wat te doen met haar huidige baan, zal ze eerst de strijd aan moeten gaan met dit thema, dat haar belemmert in het omgaan met lastige situaties.

De coaching is daarom nu gericht op hoe zij beter om kan gaan met lastige situaties, en hoe zij haar doel kan bereiken zonder ervoor weg te lopen. Daarnaast onderzoeken we waar dit gedrag vandaan komt, waar en hoe het is ontstaan.

Kortom, het is soms nuttiger om naar het onderliggende thema te zoeken dan enkel de huidige situatie onder de loep te nemen. Omdat het vaak onbewuste patronen betreft, kan het helpen om hierbij ondersteuning te zoeken van een coach.

0 reactie(s) op “Coachthema verbinden aan het huidige moment”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.