Crisis: wake up and smell the chances

15/12/2008 Leestijd: 3 minuten

De economische crisis (of inmiddels recessie) is niet helemaal slecht. Begrijp me goed: ontslagen worden is vreselijk. Het is doodzonde dat veel start-ups het niet redden. Misschien zou het mooier zijn als we alleen groei hoefden te beleven. Dus ja, de crisis is vervelend, moeilijk voor sommigen. Voor anderen een kans. Want ik zie één groot lichtpunt. Door een cyclische economie word je van tijd tot tijd gedwongen dingen af te breken. En door het cyclische karakter kunnen er van de bouwmaterialen nieuwe dingen worden gebouwd. Een vergelijking met de natuur is zo gek nog niet.

Een crisis is óók normaal

Waar we allereerst moeten wil is het idee dat een crisis een uitzondering zou zijn op de situatie ‘zoals die hoort’. Een economie is – misschien omdat ze verbonden is met zoveel factoren – eigenlijk altijd cyclisch. Soms gaat het goed, soms gaat het slecht. Soms heeft een crisis invloed op onze persoonlijke situatie en soms niet.

Het grote gevaar zit in het feit dat we vertrouwen verliezen. Dat we denken dat er iets slecht is aan de crisis. Soms denken we zelfs: moreel slecht. En in dat laatste geval zoeken we een zondebok, in deze crisis zijn dat de bankiers. Dat doen we omdat ‘dit allemaal niet was gebeurt, als’.

Zowel het gevoel dat een crisis niet normaal is als een zondebok zoeken lijkt mij onwenselijk. Het zijn logische reacties, maar niet wenselijk. Veel beter is het om een constructieve houding in te nemen. Liefst vanuit een positief uitgangspunt.

Wat is er dan wel positief?

Alles aan de crisis heeft meerdere kanten. En bij deze wil ik graag de positieve kant meer belichten.
Een crisis die heel veel afbreekt kan zorgen voor een paradigmawisseling. Zo’n crisis dwingt mensen om een stapje terug te doen, om te kijken naar hun leven, naar wat ze doen, naar wat belangrijk is. Een crisis als tijd voor verandering. De crisis geeft motivatie om veranderingen door te voeren die er niet zouden komen wanneer we gewoon door zouden kunnen doezelen terwijl alles gaat ‘zoals het hoort’.

Ik zal niet zo ver gaan hier economische voordelen aan te koppelen. Waarschijnlijk worden er in een crisis veel bedrijven geboren en is het een mooie tijd voor HRM’ers, arbeidsrecht adviseurs en veel anderen. Maar het hele punt van de crisis is economische neergang. Tegelijk is die neergang een periode om na te denken. Zo hoorden we kritische noten over het kapitalistisch systeem (ik ben het hier niet mee eens, maar het is goed om gegronde kritiek te uiten – en daarna te zoeken naar iets beters). We horen van alles over toplonen. En belangrijker: ik heb mensen gehoord die meer tijd aan hun familie besteden, aan wat voor hen belangrijk is. En een paar mannen die een bedrijf zijn begonnen (want ontslagen). En die daar erg gelukkig van zijn geworden.

Wake up and smell the coffee

Dat nummer van de cranberries zit stevig in mijn hoofd. Voor mij is dat nummer een rechte lijn van sluimeren naar wakker worden (voor mij met een glas appelsap). Van ‘hoe het hoort’, naar een crisis en van die crisis verder. Verder met een constructieve houding, gericht op wat er wel moet gebeuren en niet op hoe het zou moeten zijn. Bonuspunten als je daardoor vaker een kop koffie gaat drinken met een vriend.

0 reactie(s) op “Crisis: wake up and smell the chances”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.