Dag HR politie-pet!

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

In mijn werk als HR Manager heb ik dagelijks te maken met beleids- en uitvoeringsregels. Zo hebben wij bijvoorbeeld een hele dikke cao, waarin heel veel regels vastliggen. Daarnaast hebben we te maken met allerlei regelgeving van uit de overheid, UWV, belastingdienst, etc. En uiteraard gelden in het bedrijf waar ik werk ook veel regels. Sterker nog, veel van deze regels en regelingen zijn ooit door de HR afdeling bedacht. Welke functionaris in welke lease-auto mag rijden,  wie er een smartphone mag hebben, hoe laat je je ziek moet melden en bij wie, kom ik al dan niet in aanmerking voor zorgverlof, etcetera.

Het resultaat is dat wij ook de navolging van deze regels aan het handhaven zijn. Dat we creatief bedachte uitzonderingen zo veel als mogelijk in de kiem proberen te smoren, want stel je voor dat je een precedent schept. En zie daar, we hebben de rol van HR politie te pakken!

Het ontstaan van al die regels en regelingen is makkelijk uitlegbaar. Op deze wijze creëren we duidelijkheid, rechtvaardigheid en eenheid voor alle medewerkers. Medewerkers zowel als managers vragen ook om regels. Wat mag ik wel en niet in deze situatie…

Maar aan de andere kant maken we ons er sterk voor dat alle medewerkers uniek zijn. Elke medewerker heeft zijn of haar eigen specifieke talenten, waar wij als organisatie zo veel mogelijk gebruik van willen maken. Hoe logisch is het dan nog om aan de andere kant alle medewerkers als eenheidsworst te behandelen. Iedere medewerker heeft zijn eigen wensen, ambities, drijfveren. Zou het niet veel prettiger en effectiever zijn als we alle regeltjes en regelingen overboord gooien en met elke individuele medewerker eigen unieke afspraken maken. En dat dan wel op een manier die rechtvaardig en eerlijk is.

En als we dan een manier vinden om dat te realiseren, en dat dan allemaal gaan doen in het bedrijfsleven, zouden we dan de sociale partners ook zo ver krijgen om hetzelfde te doen met de regels in de cao? En de overheid, fiscus en UWV met hun regels?

Mijn leven als HR Manager zou er een stuk prettiger mee worden!

0 reactie(s) op “Dag HR politie-pet!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.