Dalai Lama en de arbeidsmarkt

07/11/2006 Leestijd: 4 minuten

Buiten Tibet tref je beduidend meer aan omtrent het Tibetaanse geloof dan in de autonome regio zelf. In het licht bezien van de Chinese bezetter, overigens helemaal niet zo vreemd.

De dalai lama

Zo ook in de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. De boekwinkels puilen er uit van de werken van de 14e Dalai Lama. En het lijkt of deze Nobelprijswinnaar ook overal verstand van heeft. Zo ook over het thema werk, zoals blijkt uit het boekwerkje ’the art of happiness at work’. Wat weet een spiritueel leider nou over werk?

Al in het eerste hoofdstuk wordt het beladen thema ongelukkig zijn in je werk behandeld. Oeff, zware kost voor iemand die denkt fijn eens wat van de Dalai Lama te gaan lezen. Ondertussen neemt mijn nieuwsgierigheid toe. Het is een thema dat ook in Nederland aan belangstelling toeneemt, als we tenminste de onderzoeksresultaten moeten geloven. Steeds meer mensen willen van baan veranderen, ongelukkig als ze erin zijn. Wat vindt de Dalai Lama hiervan, die vraag zag ik graag beantwoord. Want hoe kan zo’n beste man, die de hele dag lezingen geeft en zich tot Boeddha richt, daar nou een deskundig oordeel over vellen? Onze westerse cultuur is daarnaast op vele punten een tegenhanger van de oosterse denkwijze.

Nuchtere kijk

Een erg nuchtere kijk. Dat typeert deze man, merk je al naar twee pagina’s. Wat doe je als je het op je werk niet (meer) naar je zin hebt, zo vraagt mede-auteur en psychiater Howard Cutler aan de Dalai Lama. Ja!! dat willen wij ook graag weten!! Kom maar op! In eerste instantie de situatie aanpassen. Hoe veel nuchterder kan het zijn! Kun je een andere baan vinden, zo suggereert hij, ga daar dan voor. Of heb je ruzie met collega’s, probeer die vervelende situatie dan op te lossen. Allemaal externe oplossingen. Maar dit is niet altijd mogelijk, zo weet ook de Dalai Lama. Want wat doe je in een slechte economie; je kunt je baas er de schuld van geven dat er ruzie is, je 45 jaar bent en dat het nu met die bonje onmogelijk voor je is om een andere betrekking te vinden.

Attitudes

Maar in dat soort situatie komt de Dalai Lama met een andere oplossing, kenmerkend voor de oosterse cultuur: wijzig je attitudes en je perspectief, door innerlijke training. Om zo toch een stukje geluk in je werk te blijven ervaren, van belang voor ons welzijn.

Dat het geen gemakkelijke opgave is, en het makkelijker lijkt dan het is, zijn open deuren. Immers, zeker in onze materialistische westerse maatschappij lijkt het wel of iedereen pertinent recht heeft op geluk. Je perspectief wijzigen, dat is zoiets als zeggen dat je het er maar mee moet doen. Je moet het met minder doen, dan waar de ongeschreven wet zegt dat je recht op hebt.

Streven naar perfectie?

Die innerlijke training, zoals de Dalai Lama hem noemt, is iets wat wij in het westen soms vergeten. Hoezo jezelf trainen dat niet alles perfect kan zijn? Je wordt geacht te streven naar het beste, en niet aan die andere kant van de medaille te denken! Ongeluk is er voor de minder bedeelden, geluk creëer je zelf. Wij gaan voor onze portie geluk, en wel snel voor je te oud zijn en we niet meer meetellen in de maatschappij. En een baan, die ook nog leuk en op ontwikkeling gericht hoort te zijn, is daar onderdeel van.

Of toch niet…?

Maar waarom het niet eens op de manier van de Dalai Lama doen, in plaats van chagrijnig rond te blijven lopen met ons ongelukkig zijn? Want wie hebben we met deze situatie het meest te pakken?

De rationele kant

Cutler komt met de rationele feiten over die negatieve praat, en waarom het zo moeilijk is om deze houding op te geven. Omdat veel mensen het weigeren om hun misère en het daarover praten, op te geven. Het geeft ze een gevoel van (bijna pervers) plezier om over het onrecht dat hen is aangedaan, te praten. We koesteren deze pijn. Fijn dat de oosterse zienswijze, in combinatie met die van het westen, ons een antwoord op de vraag geeft omtrent geluk en ongelukkig zijn in ons werk.

‘ There will always be problems in life. it’s just not possible to go through life without encountering problems. there’s just no event from which you get one hundred percent satisfaction, right? some dissatisfaction will always remain. the better we will be able to accept that fact, the better we will be able to cope with life’s disappointments.

0 reactie(s) op “Dalai Lama en de arbeidsmarkt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.