De 6 beste tips om uw recruitment proces te verbeteren

15/12/2015 Leestijd: 4 minuten

In het artikel van vorige week (5 tips om aan te denken bij recruitment) legde ik uit dat gedegen werving en selectie (ik noem het verder “recruitment”) een van de belangrijkste onderdelen van Personeelszaken is. Het draagt nl. wezenlijk bij aan uw succes en kan veel personeelsproblemen voorkomen. Recruitment wordt vaak uitbesteed maar er kunnen redenen zijn om het als bedrijf zelf te doen. Om u daarbij te helpen geven we u in 2 delen de 11 beste tips van onze doorgewinterde recruiters. Vandaag de laatste 6.

1.    Zorg voor een goed arbeidsmarktimago

Weer zo’n Engelse term: Employer Branding. Een groot woord maar daar begint het wel mee. U hoeft nu niet meteen een marketingadviseur in te huren, het zit vaak in kleine dingen. Zoals: stel geen te hoge (zie punt 2) maar ook geen te láge eisen in de personeelsadvertentie. Elke voor zijn eigen gevoel onterecht afgewezen sollicitant is een deukje in uw imago en hij solliciteert waarschijnlijk geen 2e keer bij u. Stuur uiteraard elke sollicitant een ontvangstbevestiging en indien van toepassing een afwijzing. Zie ook dit artikel. Blijf beleefd en correct in het sollicitatiegesprek en zet iemand niet na 10 minuten alweer buiten (met een telefonisch interview kunt u dit voorkomen). En vooral: wees een goed en betrouwbaar werkgever voor uw personeel. Eén werknemer die op social media klaagt dat hij zijn overuren niet uitbetaald krijgt kan uw imago al veel schade doen. Een goed imago geeft u meer sollicitanten en dus meer kans de beste eruit te halen.

2. Bespaar uzelf tijd

Doe eerst een telefonisch of Skype interview. Een goede interviewer haalt in 15 tot 25 minuten al belangrijke informatie naar boven. Over de vaardigheden en persoonlijkheid van de kandidaat. Maar ook over eenvoudige dingen als beschikbaarheid, full-time vs. part-time, salaris, etc. Het is het eerste moment om in te schatten of een kandidaat in het bedrijf past. Kandidaten met onrealistische verwachtingen kunnen telefonisch uitgefilterd worden.

3. Zorg dat u de kandidaten achteraf kunt vergelijken

Maak een standaard formulier voor de sollicitatiegesprekken, zodat u de belangrijkste vragen aan élke kandidaat stelt.

4. Voorbereiding is 90% van het succes

Een wijsheid die voor heel veel activiteiten geldt, zeker ook voor recruitment. Bereid elk sollicitatiegesprek goed voor. Bedenk welke vragen u wil gaan stellen en welke onderwerpen u wil bespreken. Lees het CV goed door en bedenk vooral wat daar niet in staat. Zitten er “gaten” in de carrière? Heeft de kandidaat de vermelde opleidingen ook echt gehaald of alleen (deels) gevolgd? Het overnemen van eerdere werkgevers en gevolgde opleidingen op het interviewformulier helpt hier goed bij. Een paar jaar jaar geleden nog “not done” maar inmiddels gemeengoed: kijk wat je over de kandidaat op internet kunt vinden. Klopt zijn brief en CV met zijn LinkedIn profiel?

5. Blijf niet in de spreekkamer zitten

Neem de kandidaat (desgewenst in een tweede gesprek) mee naar de werkplek. En laat hem daar als het even kan ook praten met wat medewerkers. U bekijkt dan natuurlijk hoe hij dat doet. Hoe communiceert hij? Past hij in het team? Hoe reageert hij op actuele problemen op de werkvloer? Voor de kandidaat zelf is het natuurlijk ook goed om te weten waar hij in terecht gaat komen. Beter dat hij nu afhaakt dan na de indiensttreding.

6. Doe als Meatloaf

Let me sleep on it.” Ik begon er dit artikel al meer: recruitment van goed personeel is een belangrijke factor bij het succes van uw bedrijf en voorkomt latere personeelsproblemen. U moet beslissen over wie u aanneemt op basis van een paar gesprekken en telefoontjes. Als u voor één kandidaat kiest wijst u de andere kandidaten af en die bent u dus kwijt. Zelfs als u in de proeftijd erachter komt dat u toch niet de goede kandidaat heeft gekozen bent u maanden verder en kunt u opnieuw beginnen. Zie het aannemen van een nieuwe medewerker als een investering van tienduizenden euro’s. Want dat is het. Dus u gaat niet over één nacht ijs. Check voordat u beslist alle gespreksformulieren, het CV, de referenties, google de kandidaat nogmaals en bekijk hem op social media. Bel zo nodig nog een referent. Bel de kandidaat en vraag naar zijn ervaring met de gesprekken en zijn gevoel over uw bedrijf. Kijk ook zeker naar uw eigen gevoel. Dus letterlijk: slaap er een nacht over. Staan alle seinen nog steeds op groen? Aannemen dan!

0 reactie(s) op “De 6 beste tips om uw recruitment proces te verbeteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.