De 6 meest gemaakte fouten in vacatureteksten

19/07/2019 Leestijd: 3 minuten

Iedere succesvolle onderneming steekt heel wat tijd in de website, productbeschrijvingen en marketing van het bedrijf. Logisch, want dit is natuurlijk allemaal erg belangrijk voor het succes van de zaak. Maar om het bedrijf echt goed te laten draaien heb je uiteraard ook uitstekend personeel nodig.

Hoe trek je in de krappe arbeidsmarkt de juiste kandidaten aan? En hoe schrijf je eigenlijk een goede vacature? Dit doe je in ieder geval door fouten in de vacaturetekst te vermijden. Samen met Robin Bakker van CVster geven we je daarom 6 van de meest gemaakte fouten – en nog belangrijker – hoe je ze kan voorkomen!

1. Dezelfde vacatureteksten hergebruiken

Banen in een bedrijf evolueren naarmate het bedrijf groeit. Ook nieuwe technologische ontwikkelingen dragen hieraan bij. Waarom zou die vacaturetekst van enkele jaren geleden anno 2019 nog relevant zijn? Heel wat bedrijven proberen geld en tijd te besparen door deze teksten te ‘recyclen’, maar de realiteit is dat je hierdoor minder geschikte kandidaten zal aanspreken. Je vacatureteksten up-to-date maken of herschrijven is de boodschap!

2. Slechte formatting

Een goede vacaturetekst moet alle noodzakelijke informatie bevatten, maar tegelijk ook niet te langdradig zijn. Zorg ervoor dat je tekst gestructureerd is. Werk met bulletpoints en houd de lengte van de vacaturetekst binnen de perken. Erg lange vacatureteksten schrikken niet alleen personen die solliciteren voor een baan af, maar de kans bestaat ook dat ze de tekst niet helemaal lezen en dus cruciale informatie missen.

3. Legale problemen

Waarschijnlijk heb je bij het schrijven van de vacaturetekst een ideale kandidaat voor ogen en heb je hier ook een bepaald beeld bij. Let echter goed op: want er mag tijdens het sollicitatiegesprek nooit sprake zijn van enige vorm van discriminatie. Vermijd dus de beschrijvingen die (onbewust) verwijzen naar leeftijd, geslacht of zelfs ras. Beschrijf de kandidaat daarom niet als niet ‘jong’, maar ‘energiek’. De termen ‘ober’ of ‘serveerster’ verwijzen ook naar een geslacht. Ga voor de meer algemene term zoals ‘zaalpersoneel’.

4. Maak de tekst niet te algemeen

Je bent op zoek naar de juiste persoon, dus gebruik in de vacatureteksten geen vage en algemene beschrijvingen. Denk bij het schrijven van de vacature altijd goed na over het type persoon waar je naar op zoek bent, en beschrijf dit gedetailleerd in de vacaturetekst. Denk ook goed na over wat de beweegredenen van deze ‘ideale kandidaat’ zullen zijn. Welke zaken vindt de ideale kandidaat essentieel? Denk hierbij bijvoorbeeld aan specifieke arbeidsvoorwaarden. Speel hier vervolgens op in.

5. Geen looninformatie

De kandidaat die jouw werknemer wil worden werkt uiteindelijk (ook) voor zijn/haar loonbrief aan het einde van de maand. In een vacaturetekst is dit daarom belangrijke informatie voor een sollicitant. Door een loonindicatie te vermelden in de vacature voorkom je dat je  kostbare tijd te verspeelt met iemand op gesprek te laten komen die eigenlijk niet voor het genoemde salaris voor je wil werken. Daarnaast biedt het je een kans om je juist nu te onderscheiden.

6. Te veel over de werknemer

Ja, het is belangrijk het over de vaardigheden en het profiel van de perfecte kandidaat te hebben. Maar omgekeerd gaat die potentiële kandidaat ook op zoek naar de juiste werkomgeving. Naast het opsommen van de vereisten en de jobomschrijving is het ook interessant voor de sollicitant om te weten waarom ze juist voor jouw bedrijf moeten komen werken. Wat maakt jouw onderneming zo uniek?

Meer tips lezen? Bekijk dan ook eens het carrière blog van CVster.

0 reactie(s) op “De 6 meest gemaakte fouten in vacatureteksten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *