De beste route voor HR starters(?)

06/03/2015 Leestijd: 3 minuten

Je hebt een HRM- of Psychologie opleiding beëindigd en je wil carrière maken als HR professional. Op welke HR functies kan je met enige waarschijnlijkheid met succes solliciteren?

Wat zijn geschikte startersfuncties?

Met meestal een aversie voor mathematiek, is een start als compensation & benefits professional voor de meeste HR sollicitanten niet voor de hand liggend. Dan blijven voornamelijk HR consultant, training & ontwikkeling, employer branding, career coaching en werving & selectie over als mogelijkheden. Als je tijdens de studie niet een goede stageplek heb weten te bemachtigen in een HR richting van jouw keuze, dan blijven vaak 2 opties voor een HR carrière over, te weten: HR consultant of W&S.

Junior posities

Als HR consultant, begin je in een junior positie en moet alles doen wat anderen niet (meer) willen. Je wordt het eerste jaar intellectueel niet uitgedaagd, maar er wordt veel van je doorzettingsvermogen gevraagd. Je leert gaandeweg aan de hand van strak vastgelegde HRM modellen/oplossingen te werken. Ook moet je passen in een cultuur van tijd schrijven en overwerken, om een carrière als HR consultant op te bouwen.

Zij die het volhouden zie je dan vaak na 4 jaar op LinkedIn met als titel Senior HR Management / – OD consultant. Velen hebben zelfs al een management titel. De toegevoegde waarde voor hun cliënten is zonder solide “veld-ervaring” twijfelachtig. Maar goed, die beoordeling laat ik maar aan die organisaties die van de diensten gebruik maken.

Op zoek naar een alternatief in de HR wereld

De meeste junior HR consultants haken echter af, hebben kostbare tijd verloren en zoeken een alternatief in de HR wereld, met als grootste waarde: “de naam van het consulting bureau waar ze door een zware selectie zijn gekomen”. Met een beetje geluk bemachtigen ze een HR functie als HR generalist of meer waarschijnlijk, als W&S professional.

Afgestudeerden met een HRM of Psychologie diploma, wordt toegeschreven dat ze alles weten van sociale cognitie theorieën en andere belangrijke organisatie psychologische aspecten… Uitstekend dus om meteen inzetbaar te zijn in werving & selectie activiteiten. Een goede HR startfunctie (bij een uitzendbureau, een W&S bureau of als specialist op een HR afdeling).

Binnen 2 maanden wordt dan vaak verwacht dat je zelfstandig vacatures kan schrijven (lees; kopiëren), de meest effectieve wervingsopties kan aangeven, kennis hebt van de organisatie en als “business partner” een professioneel dialoog met het management kan aangaan omtrent de beste Resourcing Strategieën op korte en langere termijn. Bij uitzend- en W&S bureaus is ook nog een commercieel aspect belangrijk en dat past niet  bij iedereen.

Een goede basis bij een uitzendbureau

Zij die bij een uitzendbureau “op basis van eigen kracht en sterke competenties” goed functioneren, hebben doorgaans wel een uitstekende basis om als HR generalist te worden aangenomen en een succesvolle HR carrière op te bouwen!

Uiteraard gaan velen onderuit en brengen niet de benodigde toegevoegde waarde voor een organisatie, hoewel er medeverantwoordelijkheid is voor het aantrekken en behouden van het duurste en belangrijkste aspect van de organisatie; medewerkers. Kan je het meervoudige “vallen en opstaan” niet te boven komen, dan krijgt een beoogde HR carrière meestal andere wendingen dan aanvankelijk voor ogen stond.

Het beste wat je als startende HR professional kan overkomen

Het beste wat je als startende HR professional kan overkomen, is dat je een (HR) manager hebt, die kwaliteit van de HR service hoog in het vaandel heeft staan en gelooft in de waarde van intensieve en frequente mentoring en coaching. Als dat het geval is, dan heb je de mogelijkheid om een solide HR carrière op te bouwen en professionele toegevoegde waarde te leveren aan het management.

De beste route voor een HR carrièrre is starten op een HR afdeling met een HR manager die veel waarde hecht aan intensieve mentoring, coaching, career planning, training en ontwikkeling en interne communicatie. Waar vind je die HR manager? Dat wordt hard zoeken en geluk hebben!

0 reactie(s) op “De beste route voor HR starters(?)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.