De combinatie mantelzorg en werk kan een medewerker uit balans brengen en uw organisatie schaden

31/01/2012 Leestijd: 2 minuten

Bent u zich als Manager Human Resources  of HR adviseur bewust van het feit dat 1 op de 8 medewerkers werk en mantelzorg combineren? Heeft u zelf misschien ervaring met mantelzorg in uw directe omgeving? Wellicht heeft u meegemaakt dat dit een grote mentale belasting is en uw energieniveau en veerkracht behoorlijk kan ondergraven.

Mantelzorg

In mijn kennissenkring en tijdens coachgesprekken met mijn cliënten, komen deze onderwerpen steeds vaker aanbod.  Het is een feit dat veel werknemers er op hun werk nog niet over spreken, maar wel dagelijks last hebben van de druk die mantelzorg met zich meebrengt. Mensen hebben vaak nog schroom om er op het werk over te spreken. Men vindt het vervelend om te moeten erkennen dat het invloed heeft op de kwaliteit en productiviteit van het werk. Daarnaast vindt men het niet fijn om te zien dat door eigen afwezigheid een collega ineens harder moet werken. Dit leidt er regelmatig toe dat mensen – na het verlenen van langdurige zorg – uitvallen en chronisch blijven lopen met diverse spanningsklachten. Dit kan uiteindelijk een flinke kostenpost worden voor een werkgever.

Oog voor de mantelzorger

Ik pleit er daarom voor dat er binnen bedrijven oog is voor de mantelzorger. Daar ligt denk ik een belangrijke taak voor de moderne HR Professional.  Een HR professional die goed naar zijn mensen kijkt, die betrokken is bij het wel en wee van zijn medewerkers, zal eerder in staat zijn om risico gevallen te traceren. Een Human Resource Manager die met zijn team gaat onderzoeken wat de organisatie doet en nog beter kan doen om hardwerkende en gemotiveerde medewerkers die mantelverzorger zijn,  te behouden voor uitval toont betrokkenheid.

Met elkaar en met medewerkers in gesprek gaan. Informeren naar de impact ervan op het werk en de vitaliteit van iemand. Kent u de partijen die bedrijven kunnen ondersteunen bij deze kwesties? Er zijn belangenorganisaties die workshops organiseren voor mantelzorgers. Er is inmiddels voldoende literatuur om je als HR professional te verdiepen in levensfasebewust personeelsbeleid.

Wat doet uw organisatie?

Hoe sterk staat uw organisatie wat betreft de combinatie van werk en zorgtaken? Waar zitten de risicogebieden binnen uw bedrijf en wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat mantelzorgers een effectieve bijdrage kunnen blijven leveren aan het succes van uw bedrijf. Als u goed voor uw mensen zorgt,  zijn uw medewerkers eerder bereid en in staat om zich ook voor uw doelen te blijven inzetten.

Waar ligt voor u de uitdaging ten aanzien van dit onderwerp?

0 reactie(s) op “De combinatie mantelzorg en werk kan een medewerker uit balans brengen en uw organisatie schaden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.