De do’s en don’t van een zakelijke look: kleuren

08/07/2020 Leestijd: 4 minuten

Bij een sollicitatiegesprek telt vaak de eerste indruk. Hetzelfde geldt voor een eerste ontmoeting met een toekomstige zakenrelatie. Misschien heb je wel een belangrijk gesprek voor een promotie. Dan is zakelijke, representatieve kleding van groot belang. Welke keuzes kun je beter wel maken en wat kun je beter niet doen bij het samenstellen van een zakelijke look?

Met een zakelijke look maak je indruk

Met een verzorgde, zakelijke look maak je indruk. Dat houdt in dat je schone, nette kleding draagt. Uiteraard heb je je blouse of je overhemd netjes gestreken en zitten er geen kreuken in. Je controleert de kleding op mogelijke gaten en je bereidt je outfit al een paar dagen van tevoren voor. Zo weet je zeker dat je goed voor de dag komt. Natuurlijk denk je ook na over de kleur die je draagt.

Voor een goede eerste indruk is het belangrijk dat je rust uitstraalt. Kies daarom ook voor rust in je outfit. Kies bijvoorbeeld voor een effen stof, zonder prints of opvallende details, zoals opvallende kleuren. Natuurlijk hoeft dat niet saai te zijn. Je kunt best een beetje combineren om te kijken wat goed staat. Je persoonlijkheid mag rustig in je outfit doorklinken. Maar met een tijgerprint of een geel jasje op een zakelijke afspraak verschijnen kun je beter niet doen.

Het is een goed idee alvast te kijken wat past bij het bedrijf waar je solliciteert. Je zou bijvoorbeeld kunnen spelen met de kleuren van de huisstijl van het bedrijf. Met een beetje geluk valt het je gesprekspartner op, en is het ijs meteen gebroken. Het spreekt voor zich dat je je look afmaakt met nette schoenen, een stijlvolle jas en eventueel wat accessoires.

Wat kun je beter voorkomen?

Veel mannen kiezen ervoor in een pak naar een zakelijke afspraak te gaan. Begrijpelijk: het ziet er erg netjes uit. De minister-president verschijnt niet voor niets altijd netjes in een pak op televisie. Is je wel eens opgevallen dat er zelden voor zwart wordt gekozen? In het bedrijfsleven wordt deze kleur maar weinig gedragen, omdat het niet de juiste emoties oproept. Kies liever voor een donkergrijs of een blauw pak. Dit staat voor zakelijk en autoritair, maar ook voor betrouwbaar en stabiel.

Voorkom dat je blijft hangen in je vrijetijdslook. Ook bij minder formele bedrijven is het belangrijk dat je nette kleding draagt. Een spijkerbroek is soms zelfs al funest. Zeker als het een spijkerbroek met gaten voor de knieën is. Dat klinkt heel logisch, maar HR-managers zien het nog regelmatig. Ook opvallende prints kun je beter laten.

Kleding die kapot is, of niet helemaal schoon gewassen is, zijn absolute no-go’s voor zakelijke afspraken. Het lijkt voor de gesprekspartner dan alsof je diegene niet de moeite waard vindt: je had immers best even een extra wasje kunnen draaien of even kunnen winkelen voor nieuwe zakelijke kleding, voordat de afspraak plaats

Deze kleuren kun je beter niet dragen

Kies de juiste kleuren voor je look. De kleuren grijs, donkergrijs, blauw, donkerblauw en lichtblauw zijn de veiligste kleuren. Dat kan bijna niet fout gaan. Zwart en wit is al iets gedurfder, net als groen of rood. Zwart en wit staan voor simpel en eerlijk, maar ook voor mysterie. De kleur donkerrood kun je beter voorkomen, omdat deze kleur wel eens wordt geassocieerd met luxe en negativiteit.

Kleuren die je beter niet kunt dragen bij een eerste meeting zijn paars, oranje, geel en roze. Hoewel ze positieve eigenschappen hebben (creatief, avontuurlijk, energiek en humoristisch), kunnen deze kleuren iets te speels zijn. Je kunt ze wel dragen bij een volgende afspraak, als jullie elkaar al wat beter kennen en je weet of het past bij het bedrijf waarmee je een afspraak hebt. Dan kan bijvoorbeeld geel juist voor intelligentie en communicatief vaardig staan.

 

De binnenkomer: een passende jas

We zouden het bijna vergeten, maar in de herfst-, winter- en lentemaanden is onze eerste indruk niet de kleding die je draagt, maar de jas die je draagt. Zakelijke jassen zijn bijvoorbeeld de mantel en de trenchcoat. Zelfs een parka kan nog, als je kiest voor een variant met een luxe afwerking en uitstraling.

Nadenken over een passende jas is dus net zo belangrijk als de kleding die je eronder draagt. Probeer een jas te kiezen die bij je lengte en de vorm van je lichaam past. Een lange jas is bijvoorbeeld wel geschikt voor lange mensen, maar minder geschikt voor kortere mensen. Zeker bij een eerste gesprek kan dit slordig staan, omdat het toont dat je weinig op jezelf reflecteert.

Kortom: probeer alvast na te denken over je outfit en de signalen die je ermee uitzendt. Laat gerust een familielid, een vriend of een vriendin nog eens naar de look kijken. Zo weet je zeker dat je netjes voor de dag komt en een grotere kans hebt dat je sollicitatiegesprek of zakenafspraak een positief gevolg krijgt.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Lisanne Ploeger. 

0 reactie(s) op “De do’s en don’t van een zakelijke look: kleuren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.