De duitse 1 Euro job

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Een vriendin vertelde me recent iets interessants over de Duitse arbeidsmarkt. Voor werklozen kennen ze daar het fenomeen ‘1 Euro job’, dat inderdaad inhoud dat de werknemer voor een euro per uur aan de slag gaat. Deze banen zijn bedoeld voor mensen die een uitkering krijgen en helpen hen om in het werkende leven te blijven. De euro per uur wordt onbelast uitbetaald en komt bovenop eventuele uitkeringen, dus er is weinig tot geen bezwaar om ze aan te nemen. Op working-in-germany.com (link werkt niet meer, maar dit is een goed alternatief, red.) wordt alles uitgelegd.

Verdere voorwaarden

Het concept is niet helemaal zonder gevaren, uitkeringstrekkers zijn zo natuurlijk een bijzonder aantrekkelijke groep op de arbeidsmarkt. Om te voorkomen dat ze andere groepen er uit concurreren, moeten de 1 Euro banen de publieke interesse dienen, daarom worden ze vooral gebruikt in tijdelijk werk of in sectoren die competitie neutraal zijn.

Mooi concept

Het is een mooi concept: het biedt uitkeringsgerechtigden een kans om iets extra te verdienen, iets te betekenen voor de maatschappij en tegelijk in het werkritme te blijven. De nadelen vind ik moeilijk te overzien; als de 1 euro baan inderdaad geen concurrentie oplevert voor mensen die wél ‘volwaardig’ aan de slag willen, zie ik zo snel geen nadelen. Ik stel me zelfs voor dat men graag een dergelijke baan aanneemt, omdat dat beter staat dan zoekende zijn. Wat me niet helemaal duidelijk is, is of de gemiddelde duur van de 1 euro job verplichtingen schept; dus of je de baan per se zes maanden moet vervullen. Als dat zo is, kan ik me enige twijfel voorstellen bij de werkzoeker; wat nou als hij na drie maanden een ideale baan kan vinden? Maar ik kan me niet voorstellen dat die zes maanden dwingend zijn.

Zou dit een idee zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt?

0 reactie(s) op “De duitse 1 Euro job”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.