De EXIT-award!

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Goedemorgen,

De EXIT-AWARD. Ik weet het, het is niet nieuw… en toch ga ik er een lans voor breken omdat het idee alsmaar in de kast blijft. Is het lastig te realiseren? Ziet men er het belang niet van? Is het een idee-fixe om een award in te stellen die wordt toegekend door ex-werknemers aan hun ex-werkgever? Waarom? Omdat zo’n award kan laten zien hoe inspirerend u was voor hen en tegelijk hoeveel inspiratie anderen uit zo’n toekenning kunnen halen. Want waarom u wel en zij niet? Welk verschil maakte u, wat deed u anders, beter in de ogen van uw exen? En waarom gingen ze toch bij u weg?

Het zijn allemaal interessante vragen. En de antwoorden erop kunnen absolute eye-openers zijn. Niet alleen voor u en uw collega’s, maar vooral ook voor nieuw op de markt komende werknemers. Want wie wil er nou niet bij een inspirerende werkgever aan de slag?

Ik liep er weer tegenaan toen ik pasgeleden in gesprek kwam met een paar vroegere werknemers van een bevriende werkgever. Uiteraard werd veel gepraat over de nieuwe baan en de blijdschap die men voelde over de overstap, maar toen ik wat ging doorvragen kwamen er vrij snel ook mindere zaken aan de orde. Nieuwsgierig als ik ben naar al dit soort ervaringen, stelde ik voor om een vergelijking te maken tussen hun tijd bij mijn bevriende werkgever en hoe ze dat nu ervoeren. Het bleek in alle drie de gevallen die ik ondervroeg te gaan om “hard werken, uitdagend werk en ruimte om je te ontwikkelen”. Dus moment dat hieraan twijfel ontstond, groeide de wens om over te stappen naar iets anders. Maar tegelijk bleek er ook een enorme waardering te bestaan voor wat men achter zich had gelaten, juist omdat er bij de nieuwe werkgevers tegenvallers geconstateerd werden die men vantevoren niet had ontdekt.

Natuurlijk, er bestaan al lang mogelijkheden voor gesprekken met ex-werknemers. Maar de inhoud daarvan blijft gewoonlijk goeddeels hangen tussen directiekamer en P & O afdeling. Waar ik daarom hier graag voor pleit is om dit te institutionaliseren. Er geen intern, maar juist een extern gebeuren van te maken waaraan iedere ex-werknemer “moet” gaan deelnemen tot uiterlijk twee jaar na zijn vertrek. Een soort barometer dus waaraan te zien is hoe inspirerend de werkgever, p&o-er, collega’s én het werk zelf zijn geweest. En… wat de reden voor opstappen was! Wie aan de top komt, krijgt de Award. Toegekend dus door medewerkers die terugkijken op u als werkgever. Een eer, maar vooral een kans … op verbetering … voor allen.

PS. En wie je niet moet vergeten, zijn de mensen die nooit opstappen. Die je alleen vindt als ze met pensioen vertrekken. Zeker zij zijn meer dan de moeite waard om te ondervragen.

Ik wens u een “inzichtelijke” week.

0 reactie(s) op “De EXIT-award!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.