De flexibele schil

11/11/2015 Leestijd: 2 minuten

“Wat? Ben je niet uitgenodigd?! Ongelofelijk!” Zomaar een reactie van een medewerker in vaste dienst over het feit dat de ZZP collega niet is uitgenodigd voor het aankomende personeelsfeest.

Wat zegt deze reactie? Welnu, dat de ZZP-er het goed doet. De medewerker in vaste dienst ervaart de ZZP-er als collega en wil dus geen onderscheid maken. Kennelijk maakt de werkgever wel een onderscheid, hetgeen ik vaak genoeg in de praktijk zie. Fnuikend voor de teamgeest. Een gemiste kans om voor een paar tientjes zo je team te verdelen, terwijl het aankomende feest juist bedoeld is als positieve bijdrage aan de teambuilding.

Het creëren van een flexibele schil is bij veel organisaties een strategische keuze. Het is dat deel van het personeelsbestand dat de organisatie in staat stelt om mee te bewegen met de  fluctuerende vraag in de markt. De onlangs geïntroduceerde Wet Werk en Zekerheid beperkt de ondernemer in de mogelijkheden om interne flexibiliteit in te bouwen. De oplossing wordt gezocht in externe flexibiliteit. Dat zijn vooral tijdelijke medewerkers die niet op de eigen payroll staan, zoals uitzendkrachten en ZZP-ers. Tijdelijke externe inhuur om de piek in werkzaamheden op te kunnen vangen. Een fenomeen dat niet meer valt weg te denken.

Wat ik vaak hierbij mis is een gedachte over hoe om te gaan met de externe tijdelijke inhuur. Welk beleid heb je voor deze tijdelijke collega’s? In hoeverre betrek je deze medewerkers in opleidingsmogelijkheden, bedrijfskritische processen en informatie? De uitleg om enkel datgeen te verstrekken om het werk te kunnen doen schiet in mijn ogen te kort. Teveel korte termijn. Externe inhuur biedt bredere inzet en opbrengst, mits goed gefaciliteerd. Mijn idee is om de externen dezelfde mogelijkheden te geven als die je ook aan je vaste medewerkers verstrekt. Zie het als de koude kant van de familie: zij doen hun best om aan te sluiten bij de mores van de familie. Maar als je de aankomende familie niet uitnodigt voor het diner, komt de aansluiting onder druk te staan en wordt het hoofddoel bedreigd. Je hebt immers nieuw bloed nodig om de familie in stand te kunnen houden en uit te breiden!

Tot slot een ongevraagd advies, dames en heren ondernemers: maak niet de fout om je flexibele externe medewerkers niet uit te nodigen voor het naderende kerstfeest. Het is een groots familiefeest!

0 reactie(s) op “De flexibele schil”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.