De gewilde werknemer is op!

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

De gewilde werknemer is op. Ik weet niet precies wie het zijn – misschien weet u het. Wellicht is het een blanke man van 35 jaar. Slecht nieuws! Ze zijn op. Ze bestaan wel, maar werken ergens anders. U kunt ze vast wel voor uw organisatie winnen, met een flinke loonsverhoging of hele mooie secondaire arbeidsvoorwaarden. Of misschien heeft u geluk en bent u een van de organisaties waar mensen graag willen werken.

Laten we ondertussen kijken naar andere mogelijke doelgroepen. Er zijn nog veel werklozen, die interessant kunnen zijn voor uw organisatie. Dit vereist echter wel dat u moet reflecteren op het personeel dat u echt nodig heeft. Het is mogelijk dat bepaalde functies alleen in te vullen zijn door een erg gewilde werknemer, een high potential, of iemand uit een specifieke richting. Lees dan niet verder, die zijn gewoon moeilijk te vinden. Ik wil hier dieper ingaan op mogelijke doelgroepen voor functies die wel anders in te vullen zijn.

Half miljoen werkwillenden
Het RWI kopt dat de arbeidsmarkt een half miljoen werkwillenden onbenut wordt gelaten. Het gaat om relatief jonge mensen, veelal vrouwen, met ‘vaak’ een hoog opleidingsniveau. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het RWI stelt dat 90% 175.000 mensen is, ik vraag me dus af waar dat halve miljoen vandaan komt. Bijna 100.000 leden van deze groep zijn hoog opgeleid, aldus het artikel. Als redenen voor werkloosheid wordt genoemd dat de werkwillenden niet beschikken over de gevraagde ervaring, of dat het aantal uren van de baan een probleem vormt.

Hier volgt uit dat het opdelen van een full-time baan naar part-time banen een oplossing zou kunnen zijn voor uw personeelstekort. Dat hoeft niet per se een 40/2=20 som te zijn, het is ook mogelijk dat u iemand vindt voor 30 uur, of 32 uur. Als u mogelijkheden heeft om de uren waar u iemand voor zoekt op te delen, probeer dit dan duidelijk aan te geven in uw personeelsadvertenties. Zet er bijvoorbeeld ‘variabele uren mogelijk’ in. Zo kunt u ook deze groep mensen aanspreken.

Aannemen arbeidsgehandicapten
Er zijn verschillende regelingen voor het aannemen van arbeidsgehandicapten. Zo kunt u gratis iemand proef plaatsen voor drie maanden. Er is subsidie voor functionele beperkingen, wordt het salaris bij ziekte doorbetaald door de UWV en kunt u premiekortingen aanvragen.  Een mooie samenvatting van mogelijkheden vindt u op HRNetwerk.

Andere groepen
En zo zijn er nog meer groepen werkwillenden. Over ouderen heb ik hier en elders al veel geschreven. Ze zijn gemotiveerd, ervaren en trouw, onder andere omdat ze elders moeilijk aan werk komen. Ik zal daar nu niet nog veel dieper op ingaan. Organisaties als senior-power zetten zich in om meer ouderen aan het werk te krijgen. U kunt daarbij helpen. Wellicht is een van uw vacatures ook in te vullen door een oudere, meer ervaren werknemer.

Hopelijk heeft u in bovenstaande enkele nuttige tips gelezen over het invullen van functies met minder specifieke vereisten. Uiteraard zijn dit de makkelijkere functies, specialistische functies zijn inherent moeilijk in te vullen en vergen daarom extra aandacht. Maar met een krappe arbeidsmarkt dienen alle opties aan te worden gesproken, ook voor minder specifieke functies.

0 reactie(s) op “De gewilde werknemer is op!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.