De ideale werkdag? Die begint om 10 uur

11/09/2015 Leestijd: 1 minuten

Altijd al het gevoel dat een uurtje extra slaap echt zou helpen? Dat klopt! Volgens Dr. Paul Kelley van Oxford University zou een latere werk- en schooldag onze prestaties sterk verbeteren. In ieder geval tot ons 55e levensjaar, vanaf dat punt hebben we minder slaap nodig. Hoe komt dit?

Ons bioritme is afgestemd op daglicht. Niet op het daadwerkelijk zien van daglicht; het proces wordt geregeld door de hypothalamus (bezoek de Engelstalige wikipedia pagina voor veel uitgebreidere informatie). Door eerder wakker te worden dan op basis van het daglicht zou moeten, worden we sneller gestresst en moe en hebben we minder concentratievermogen.
Dit is volgend Kelley zeker ook een probleem in ziekenhuizen, waar patiënten vroeger (dan 10 uur) wakker worden gemaakt en op scholen, waar kinderen beter zouden presteren als ze een uur later zouden beginnen. Zie ook dit artikel in de daily mail.

Wat kunnen we met deze informatie?
Is dit geen goede motivatie om Het Nieuwe Werken en iedereen in staat te stellen zijn of haar eigen werktijden te bepalen? Sowieso is dit interessante informatie voor iedereen die zich bezig houdt met productiviteit, zoals HR Business Partners en lijnmanagers.

0 reactie(s) op “De ideale werkdag? Die begint om 10 uur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.