De invloed van muziek op de werkvloer

22/10/2019 Leestijd: 5 minuten

Mensen luisteren naar muziek om verschillende redenen; bijvoorbeeld om even te kunnen ontspannen of om een positiever humeur te krijgen. Tijdens mijn studie luisterde ik vaak naar een instrumentale playlist, speciaal samengesteld om te beluisteren tijdens het studeren. Zelf had ik het idee dat dit enigszins effect had op mijn concentratie, maar dat kan ook een placebo-effect zijn geweest.

Muziek op kantoor

Ook op kantoor is meestal achtergrondmuziek te horen. Sommige mensen vinden het prettig om de radio aan te hebben staan tijdens het werken en zien het als een motiverende kracht, terwijl anderen het juist een bron van afleiding vinden. De productiviteitsstimulerende heavy metal playlist van de ene persoon kan storende herrie zijn voor de ander. Gelukkig bestaan er tegenwoordig koptelefoons en oortjes!

Maar heeft het niet iets om een gezamenlijke soundtrack op de achtergrond te horen terwijl je werkt? Tijdenlang hebben radio’s een vaste plek gehad in garages, kantoren en fabrieken, en het idee van gemeenschappelijke luisterervaring is door verschillende onderzoeken vastgesteld als een manier om werknemers te helpen aan een gevoel van verbinding. Ik besloot dit onderwerp verder te verkennen en er meer over te lezen, zodat ik mijn bevindingen met jullie kan delen.

Hieronder benoem ik vier dingen om in gedachten te houden als je het afspelen van muziek op je werkplek overweegt.

1. Muziek leidt je aandacht af

Neurologische tests hebben uitgewezen dat muziek niet alleen het deel van onze hersenen motiveert dat geluid registreert, maar onze neuronen ‘over de hele linie’ (bron). Dit betekent dat we muziek niet alleen horen, we luisteren er ook echt naar, of het nu wel of geen ‘’achtergrondgeluid’’ is. Het zijn niet alleen teksten die in je hoofd blijven hangen; zelfs instrumentale muziek kan de aandacht afleiden van de focus die nodig is om je bezig te houden met taken waarbij je je creativiteit nodig hebt, of taken die je niet op de automatische piloot kunt doen. Gelukkig kan muziek nog steeds een groot voordeel zijn bij het afleiden van de saaiere aspecten van dagelijkse repetitieve taken, zoals simpele organisatorische taken waarbij je niet veel hoeft na te denken.

2. Muziek kan ‘negatieve afleidingen’ blokkeren

Als je écht iets gedaan moet krijgen, is het hebben van ‘afleiding’ die je kunt bedienen met een knopje en een volumeregelaar een stuk beter dan onverwachte oorzaken van afleiding zoals geklets tussen collega’s, langsrijdende auto’s of schreeuwende kinderen die je hoort door een openstaand raam. Muziek is een stuk minder stressvol en kan de negatieve afleiding kan blokkeren. Het heeft in ieder geval een positief effect op je humeur.

3. Verschillende muziekgenres beïnvloeden je op verschillende manieren

Er is dus toch een reden waarom Spotify playlists als ‘study for focus – alpha waves’ zo populair zijn. Melodische muziek met een instrumentaal ritme zijn prettig om naar te luisteren en zorgen voor een positiever humeur, terwijl ze je niet uit het moment halen. Vrolijkere up-tempo muziek – of het nu klassieke muziek is of de nieuwste pophit – kan helpen om ervoor te zorgen dat minder concentratie vereisende taken voelen alsof ze sneller klaar zijn. Heb je die boost nodig als je aan de slag gaat met iets dat veel concentratie vereist? Stel een lijst samen met bekende favorieten, nummers die je al uit je hoofd kent. Deze zullen je humeur verhogen zonder afbreuk te doen aan je vermogen om complexe informatie te verwerken.

Populaire werkmuziek

Omdat muziek wel degelijk invloed heeft op iemands werkdag, is het belangrijk om de juiste balans van muziekstijlen en genres te vinden om niemand te frustreren. Het vinden van de juiste balans tussen verschillende soorten muziek – maar ook tussen muziek en stilte – is duidelijk heel belangrijk om iedereen op je werkplek tevreden te houden! Uit onderzoek van LinkedIn en Spotify blijkt dat popmuziek zorgt voor de minste frustratie. 70% van de Nederlandse professionals ziet popmuziek als het meest acceptabele genre tijdens het werk. Daarnaast stemde 20% voor rockmuziek, 17% voor wereldmuziek en 15% voor klassieke muziek.

Ed Sheeran is de populairste artiest om te horen zingen op de achtergrond (gekozen door 40% van de Nederlandse professionals), gevolgd door Adele en Coldplay (allebei 38%). Lil’ Kleine, Boef of Ronnie Flex vragen daarentegen om problemen; 20% van de mensen vindt deze artiesten onacceptabel.

Conclusie

Leer wat jou helpt om te focussen

Luisteren naar muziek is een geweldige manier om de optimale werkomgeving te bereiken, maar het is belangrijk om de muziek te matchen met de taak die moet worden uitgevoerd. Luisteren naar liedjes met teksten tijdens het schrijven kan afleidend zijn, terwijl instrumentale muziek kan helpen een lawaaierige omgeving te maskeren en je focus en concentratie te verbeteren. Zoek bij het werken aan iets ingewikkelds naar muziek om je kalmer te houden. Maar probeer vooral uit wat voor jou werkt.

Controleer het bedrijfsbeleid omtrent muziek

Zoek voordat je je favoriete artiest keihard op de luidspreker zet even uit of er een officieel bedrijfsbeleid is met betrekking tot muziek. Sommige organisaties moedigen muziek aan om de werkomgeving te verbeteren, terwijl anderen het juist absoluut niet willen. Hoewel koptelefoons over het algemeen de voorkeur hebben, verbieden sommige werkplekken deze omdat ze als asociaal worden beschouwd.

Houd rekening met je collega’s!

Houd er rekening mee dat iedereen een andere mening heeft over liedjes, genres en artiesten en dat sommigen de voorkeur geven aan stilte. Praat met je collega’s en controleer of ze blij zijn met de muziekkeuze. Sommige mensen vinden het namelijk onbeleefd om je eigen muziekkeuze aan anderen op te leggen zonder dit eerst te overleggen.

Luisteren jullie naar muziek onder werktijd?

3 reactie(s) op “De invloed van muziek op de werkvloer”
  1. 25-10-2019 om 08:26 - Marc Loohuis schreef:

    Hahahaha Guusje, wij krijgen alleen commentaar als we Ruud de Wild of Rob van Someren (?) op hebben staan. Voor de rest is het volgens mij gewoon, niet te hard en mainstream muziek opzetten om iedereen tevreden te houden.

  2. 25-10-2019 om 12:11 - corinne schreef:

    Leuk blog om jouw te lezen. Ik zie bijvoorbeeld dat mijn kinderen altijd leren met muziek en ook op het werk staat altijd muziek aan. Ik besef echter dat ik juist het liefst werk met niet al te veel geluiden om mij heen. Ook toen ik studeerde deed ik dat meestal in stilte. Het bijzondere is, dat ik vooral mijn jongere collega’s het meest enthousiast zie werken met muziek.
    Mooi dat mensen zo van elkaar verschillen. Dit geeft ieder mens weer zijn uitdaging.

  3. 27-10-2019 om 13:31 - Herman Roovers schreef:

    Hoi Guusje, als fanaat van zowel muziek (van romantisch ballads tot en met de meeste gruwelijke Japanse heavy metal) als STILTE is dit blog mij uit het (muziek)hart gegrepen. Ik kan absoluut niet tegen muziek als ik me concentreer op een zeg maar “intellectuele uitdaging”, zoals het schrijven van een blog bijvoorbeeld. Heb ooit op een afdeling gewerkt met de hele dag Sky muziek aan en ook al kwamen mijn favoriete muzikanten langs, ik werd er beroerd van en uitzetten of zachter zetten was absoluut niet aan de orde, niet bespreekbaar. Een collega die absoluut NIET zonder muziek wilde werken, kreeg gelijk van haar baas: ik moest me maar aanpassen en oordopjes waren verboden omdat dat asociaal werd geacht… Het was een van de redenen dat ik absoluut niet rouwig was, dat mijn contract niet verlengd werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.