De magie van de X factor

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

In mijn videopraktijk waarbij ik films maak van zelfstandig werkend professionals is mijn uitdaging om mensen wervend neer te zetten. Een videoportret met aantrekkingskracht. Dan stuiten we altijd op de X factor. En daar gaat deze blog over.

Intrigerende vragen bij dit onderwerp zijn, wat maakt de X factor en kun je die verhogen? Wat zijn de onderliggende aspecten die iemand een X factor bezorgen. 

Mijn conclusie na de productie van honderden filmshoots is dat je een X factor kunt zien als een optelsom van aspecten die iemand aantrekkelijk maakt in de ogen van de algemeen heersende opinie en smaak. Binnen een afgebakende sociale entiteit. X factor gaat over uitstraling/aantrekkingskracht en dat is of lijkt een tamelijk subjectief en abstract begrip.

Wat heb je nodig voor een X factor?

De onderliggende componenten zijn talrijk, maar ik heb een samenvatting gemaakt, om zaken een beetje te objectiveren en meetbaar dan wel grijpbaar te maken. Dit is mijn top 10 van punten die bijdragen aan de X factor:

1. kracht (wilskracht of deskundigheid)
2. zelfvertrouwen
3. echtheid, authenticiteit, puurheid
4. belangstelling voor de ander, verbinding met je publiek creëren vanuit een intrinsieke behoefte
5. enthousiasme dat aanstekelijk werkt
6. impact (jouw verschijning wekt indruk, ontzag, respect en bewondering om wie je bent en wat je brengt vanuit je persoonlijke zijn)
7. inspirerend zijn
8. ergens zichtbaar voor gaan; ambitieus, zichtbaar een missie/doelen nastreven,
9. compassie tonend
10. een natuurlijke aanwezigheid bij je dragen, jezelf te durven laten zien, op een manier die ontwapenend werkt en toegankelijkheid meedraagt.

Neem maar een aantal voorbeelden voor je van mensen die je een X factor toekent: Nelson Mandela, Obama, moeder Theresa, Maxima. Dit zijn voorbeelden van topscoorders als het gaat om X factor. Vooral de bewondering bij een breed publiek die ze oogsten doet mee in deze rating. Maar als we nu Poetin als voorbeeld zouden nemen: praten we dan nog steeds over X factor? Het antwoord is een –voor velen- teleurstellend “ja”. Deze man doet het in de bewondering bij de westerse landen misschien niet best, maar als je objectief kijkt naar deze persoon en je stelt de gemiddelde Rus deze vraag dan laat het antwoord zich niet moeilijk raden. De kunst is dus om met objectieve criteria vast te stellen of iemand een x factor heeft, terwijl er veel subjectieve aspecten (gevoelens) meespelen.

Persoonlijkheid 

Een sterke persoonlijkheid helpt bij het creëren van een X factor. Dat maakt juist die X factor. De magie van de aantrekking zit in iets dat bij een persoon van binnen werkt. De kern daarvan is je gedachten over je “ik”, dat wie jij ten diepste bent. En vervolgens welke betekenis en waarde je nastreeft in het leven. In jouw leven. Mensen met een X factor die jij kent hebben er allemaal een belang bij dat ze gezien worden door een groot publiek. Dat belang draagt sterk bij aan de creatie van de X factor.

Nature or nurture

Een interessante vraag is of je die x factor met je geboorte meekrijgt of dat je het aangeleerd krijgt. Een aanvullende vraag is kun je het jezelf alsnog aanleren? Ik denk dat het antwoord op die laatste vraag met een volmondig “ja” kan worden beantwoordt. Als het je ambitie is iets neer te zetten in de wereld en je daar een publiek bij nodig hebt, dan is die X factor een belangrijke bijkomstigheid. Een must zelfs. En ja dat kun je leren. Dat begint bij bewustzijn. Bewust worden van wie jij bent, contact maken met je ik en je verlangens. De innerlijke drive om jou als persoon zichtbaar te maken en verbinding te maken met een sociale entiteit, een doelgroep. Als daar genoeg kracht ontstaat dan groeit die x factor vanzelf. Alles wat je nodig hebt om vaardigheden te ontwikkelen om aan je X factor te sleutelen komen dan op je pad. Ongeacht de hindernissen die je tegenkomt, de weg er naar toe is er voor iedereen. Heb je als (HR) professional een x factor nodig? Als je zzp ‘er bent en je neemt acquisitie serieus… wat denk je zelf?

0 reactie(s) op “De magie van de X factor”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.