De Moby Dick van HR

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Recent heb ik Moby Dick uitgelezen. En dat was een bijzondere ervaring. Moby Dick is namelijk, behalve een stuk wereldliteratuur, ook een lofzang op het walvisvaren als professie. Ongeveer de helft van het boek is geen verhaal, maar een uiteenzetting, waarin alle ins- en outs van het walvisvaren worden besproken. Om vervolgens te worden opgehemeld. In een tijd waarin we op zoek zijn naar zin, de zin van werk, biedt een dergelijk boek een mooi perspectief. En het roept vragen op als: zou je een Moby Dick over HR kunnen schrijven?

Een bijzondere passage: Hercules en Vishnu
Toen ik mij vanmorgen afvroeg of je een Moby Dick over HR kon schrijven, herinnerde ik me een bijzondere passage uit het boek, hoofdstuk 82, pagina 300-302. Melville roemt hier de eerbaarheid van het walvisvaren. Hoe verder hij in de materie duikt, hoe meer ‘demi-gods, heroes and prophets of all sorts’ hij tegenkomt. Uiteindelijk claimt hij zelfs – enigszins grappend – de Hindu god Vishnu als de grootmeester van de walvisserij. Een mooie claim en een leuk hoofdstuk om te lezen.

Zouden we hetzelfde kunnen doen met HR? Vervult Dave Ulrich ons met eenzelfde gevoel van glorie als Melville gevoeld moet hebben toen hij Hercules als vakgenoot claimt?

Waarom een HR-Moby Dick?
Ik verwacht een hoop sceptische blikken na mijn vorige vragen. De reden voor dit scepticisme is, denk ik, dat werk iets serieus gevonden wordt. Dat je werk en iets als literatuur niet door elkaar moet halen. Eigenlijk staat werk zo een beetje ‘buiten het leven’. Het is iets ‘anders’. We identificeren ons niet meer met ons beroep zoals we dat in Melville’s tijd deden. En dat is zonde! Doodzonde! Wat is er mooier dan 8 uur per dag bezig te zijn met iets waar je achter staat, waar je je mee wilt identificeren?

En daarom een HR Moby Dick. Of een Moby Dick over elk ander vakgebied. Omdat we zo het huidige paradigma kunnen veranderen.

Hoe schrijf je een Moby Dick?
Een goed begin is om Moby Dick te lezen. Of een ander boek dat een vak ophemelt (aanraders zie ik graag terug in de reacties!). Melville’s aanpak was zeer grondig. Hij heeft uitgebreid literatuur en kunst bestudeert. Melville is drie jaar walvisvaarder geweest.

De vervolgstap is de uitdaging. Melville beschrijft de eerbaarheid (toen) van walvisvaren, de uitdagingen, de bijzondere vaardigheden die vereist werden van de verschillende rollen die werden ingevuld. En boven alles: de walvis. Om een Moby Dick te schrijven moet je het avontuurlijke vinden in je werk en het bijzondere. Als je dat op papier kunt overbrengen: begin dan vooral met schrijven!

0 reactie(s) op “De Moby Dick van HR”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.