De nieuwe kantonrechtersformule is beter

07/12/2008 Leestijd: 1 minuten

Uit een onderzoek onder HR professionals is gebleken dat maar liefst 72% zich kan vinden in de nieuwe kantonrechtersformule. Echter geeft 30% van deze 72% wel aan dat het niet echt een goede timing is om de kantonrechtersformule nu in te voeren.

Dit laatste komt vooral omdat het goedkoper wordt om werknemers te ontslaan. Daarbij heeft de financiele situatie van de organisatie ook invloed op de ontslagpremie. Vooral dit laatste zal tijdens de financiele crisis vaker voorkomen.

De positie van de werknemer wordt zwakker. Voor de werkgever zal de drempel lager zijn om nieuw personeel aan te trekken omdat de nieuwe regeling het risico omlaag brengt.

De belangrijkste wijzigingen van de nieuwe kantonrechtersformule kort samengevat:   

1. De nieuwe rekenmethode leidt in algemene zin tot lagere ontslagvergoedingen;
2. Een werknemer met een goede arbeidsmarktpositie krijgt een lagere vergoeding;
3. Een werkgever hoeft een lagere ontslagvergoeding te betalen als hij een slechte financiële situatie kan aantonen.

De oude formule

Tot op heden bestaat de formule uit een vermenigvuldiging van het aantal dienstjaren (A) met het bruto maandsalaris (B) en een correctiefactor (C). De dienstjaren die zijn doorgebracht vanaf de 40-jarige leeftijd tellen daarbij voor 1½, de dienstjaren vanaf de 50-jarige leeftijd tellen voor 2.

De nieuwe formule

In de nieuwe formule wordt de A-factor op een andere wijze berekend. De dienstjaren tot de leeftijd van 35 jaar tellen voor ½, de dienstjaren van 35 tot 45 jaar tellen voor 1, de dienstjaren van 45 tot 55 jaar tellen voor 1½ en de dienstjaren van 55 jaar en ouder tellen voor 2.

Bron: HRNL.nl

0 reactie(s) op “De nieuwe kantonrechtersformule is beter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.