De politieke factor in HR beslissingen (groot!)

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

De rol van politieke verhoudingen en termen als ‘de gunfactor’ is erg groot. En het verbaast me eigenlijk dat ik daar zo weinig over lees. In de paar jaar dat ik in het bedrijfsleven werk, ben ik helemaal teruggekomen van mijn ‘zakelijke’ kijk op ‘zaken doen’. Om een voorbeeld te noemen: een zelfstandige heeft een vast uurloon, maar door zijn banden met de opdrachtgever kan zijn uurloon wel wat omlaag. Een goede relatie is ook wat waard. En hetzelfde bij een goede ‘klik’: die kan wel functioneel zijn (want het werk is makkelijker), maar met name de klik zelf lijkt tot een bereidheid te leiden om het uurloon nog een beetje aan te passen.

De gun-factor
De gunfactor is precies wat ze zegt te zijn: de mate waarin je iemand iets gunt. De gunfactor heeft, volgens de gelijknamige website, te maken met “je persoonlijke omstandigheden die ervoor zorgen dat je klanten graag iets van je krijgen”. De website is nogal verkoopgericht, maar de strekking is duidelijk.

En de gunfactor is er. Ik zou de term alleen iets breder willen trekken en er ook wat ‘politieke’ factoren in willen plaatsen. Wat je iemand gunt is ook afhankelijk van je verhouding tot iemand. En de verhoudingen van die persoon (of organisatie) tot je concurrent, etc. Stel dat iemand je vaak iets gunt, bijvoorbeeld zijn netwerk inzet om je evenementen te promoten. Stel dat je een keer kunt kiezen tussen hem en een vergelijkbare spreker (of consultant), dan kies je waarschijnlijk toch voor de eerste persoon.

Softe termen kun je niet hard maken
Misschien is dat de reden dat we niet zo veel over termen als de gunfactor en politieke verhoudingen lezen. Zulke termen zijn heel organisatie-specifiek en vaak ook niet goed in woorden te vatten. En hoe praat je over iets dat zo moeilijk te duiden is? Wat overigens niet wegneemt dat een groot deel van HR werk sterk samenhangt met politieke beslissingen. En dat juist de moeilijkste beslissingen ook een politieke lading hebben.

Maar goed, het is vrij moeilijk om over dit thema te praten zonder concrete voorbeelden. Wel ben ik benieuwd of er bespreekbare voorbeelden zijn, wie biedt?

0 reactie(s) op “De politieke factor in HR beslissingen (groot!)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.