De recruiter vs de HRM’er

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

De laatste maand begeef ik me weer op het sollicitatiepad. Op zoek naar een gave, uitdagende baan in de (online) communicatie, waar ik mijn strategische kwaliteiten kan koppelen aan mijn creatieve uitvoerende vaardigheden op het gebeid van content. Inmiddels heb ik een stuk of 50 sollicitaties gedaan. En dan valt mij wat op: bij alle werving/selectie/recruiters kom ik zonder problemen door de eerste selectie heen, maar bij de HRM-afdelingen van bedrijven kom ik niet door de selectie.

En dat is raar, want je zou verwachten dat HRM’ers op dezelfde manier naar CV’s kijken als recruiters. Aan het aantal reacties dat binnenkomt kan het niet liggen, want niet alleen bedrijven worden overspoeld met reacties, ook recruiters kunnen putten uit een grote pool van kandidaten.

Ik vind van mezelf dat ik heel veel heb te bieden, met 15 jaar werk in de online communicatie, ervaring als communicatietrainer op post-hbo-niveau, en met een aantal behoorlijk verbluffende resultaten bij het inzetten van content en social media. Desondanks krijg ik van bedrijven reacties als: je hebt te weinig ervaring met tekstschrijven (ik schreef, staat ook in mijn CV, al meer 10.000 teksten), ook had ik te weinig ervaring met online (daar verbaas ik me alleen maar over), en te weinig met social media (bij nabellen bleek dat ze mijn social media inzet die ik deed als ZZP’er en voor bijvoorbeeld het Defensie-Platform niet relevant vonden). Dan vraag ik me af wat ik verkeerd doe. Want juist recruiters vinden dat wel relevant.

De laatste jaren is door de crisis ook een behoorlijk schifting geweest bij het aantal recruiters. Een aantal bureaus dat in 2008 nog actief was, bestaat niet meer. De goede zijn dus overgebleven, met verstand van functieprofielen, en de bijbehorende vaardigheden. Recruiters die niet schrijven dat je ‘ervaring met CMS moet hebben’, maar ‘ervaring met diverse CMS’en, liefst Tridion’. Dat soort kleine zinnetjes geeft al aan of je met pro’s te maken hebt, of niet.

Ook speelt het gebrek aan een hbo-opleiding mij parten, zeggen HRM’ers. En dat is gek. Want in de tijd dat ik af had kunnen studeren (2001) bestonden er nog geen hbo-opleidingen die deden aan online communicatie. Sterker nog in 2001 haalde ik mijn online marketing diploma’s bij het allereerste instituut dat zich daarin specialiseerde. En in de jaren erna werd ik dus trainer van post-hbo-leergangen communicatie juist omdat ik al zo lang ervaring heb in de online kant.

Wie kan het me uitleggen? Zijn recruiters echt beter in het doorgronden van een CV? Of stel ik mijn CV slecht op? Of zijn HRM-mensen minder kundig? Ik lees jullie reacties graag!

0 reactie(s) op “De recruiter vs de HRM’er”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.