De Schijf van Vijf, een gezond 2013 met HR!

15/12/2013 Leestijd: 3 minuten

De tijd van de “lijstjes” van de trendwatchers, koffieprut-kijkers en glazenbol-tuurders is weer gekomen. Daar word ik over het algemeen niet vrolijk van. Het is niet meer genoeg om kort terug en iets vooruit te kijken, nee, er wordt geanalyseerd er worden lijnen (ver) doorgetrokken. Volgens mij heeft dat weinig zin. De meeste “trends” zijn variaties op oude thema’s en principes: de aarde vergaat wel/niet, Rutte is uit en Eva Jinek is in, de Euro-crisis verdiept zich nog iets, we krimpen en voor HR: talentbehoud is DE trend.

Een zeer gewaardeerde relatie van mij, Olivier Sprangers, heeft dit jaar een boek uitgebracht dat WEL een verrassende variatie is op een thema, namelijk:  De Schijf van Vijf, met als ondertitel: Principes van gezond leiderschap aan de top. Een frisse en gezonde kijk op goed leiderschap. Aan de hand van zijn boek neem ik je mee naar DE uitdaging voor 2013 (en verder….).

De Schijf van vijf

De kern van het boek van Olivier draait om het snijvlak tussen “zakelijk en persoonlijk”. Op deze grens zie je vijf punten waar het echt om gaat. Een gezond leider dient deze Vijf Principes tegelijk en consequent goed te hebben. Hij noemt deze principes de Schijf van Vijf, met een schuin oog naar de bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze Schijf van Vijf is een hulpmiddel dat in één oogopslag laat zien hoe je gezond kunt eten. De 5 vakken laten zien met wat voor soort producten je je lichaam gezond kunt houden. De vijf principes in het boek van Olivier werken hetzelfde en zorgen voor gezond leiderschap! En zijn voor HR een soort van toetssteen. De vijf principes:

  1. Inspiratie uit roeping en passie komt eerst
  2. Ruim baan voor eigen wijsheid
  3. Samenwerking ontstaat door geloof in een gezamenlijk doel
  4. Waarden vereisen handhaving van minimumnormen
  5. Erkenning en waardering betekenen groei

Hij beschrijft op vlotte wijze en met veel praktijkkennis over deze principes. De kracht van zijn betoog is het belang van ALLE principes voor gebalanceerd leiderschap, waarin het taakgerichte en mensgerichte in een voortschrijdend evenwicht wordt gebracht.

Waarom is dit gezond?

Het continue streven naar evenwichtig leiderschap zorgt voor een positieve beweging of groei in je team of organisatie (maar ook bij jezelf). Immers: aandacht en erkenning zijn wezenlijke onderdelen van persoonlijke gezonde groei. Als je de andere principes ook op niveau hebt als leider, dan heb je een  fantastische beweging op gang gebracht. Maar dan is het nog steeds nodig om permanent “bij te voeden”. Dat is sterk in het betoog van Olivier. Vaak wordt er een project of een programma gestart, maar loopt het met een sisser af. Het gaat er om de beweging te blijven voeden. Immers: eet je te weinig, dan blijf je ook niet op peil. Dat ontslaat je overigens niet als medewerker om ook om voeding te vragen, een leider daarentegen zal genoeg voeding moeten blijven geven.

Voor wie?

De Schijf van Vijf van Olivier Sprangers is een aanrader voor iedere leidinggevende EN HR-manager. Verfrissend, praktijkgericht en het laat haarfijn de samenhang zien tussen de onderdelen van het leidinggeven. Kan op deze wijze een bijdrage leveren aan de discussie over gezond leidinggeven binnen een organisatie. Aan het gewenste profiel van leiders, maar ook hoe het HR-management in een bedrijf kan (moet) worden vormgegeven. En zo bijdragen aan een gezond 2013 met Hoog Rendement! Alle goeds toegewenst.

De Schijf van Vijf, Principes van gezond leiderschap aan de top , door: Olivier M. Sprangers, in eigen beheer uitgegeven, mei 2012. Zie ook zijn blog, het boek is te bestellen via Managementboek.nl

0 reactie(s) op “De Schijf van Vijf, een gezond 2013 met HR!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *