De vacature van de toekomst

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Hoe zou de vacature van de toekomst er uit zien? In de komende jaren zal er een heleboel kunnen veranderen. Er komen nieuwe vacatures bij, in nieuwe branches, met nieuwe techniek, nieuwe manieren van werken en nieuwe visies op werk. De inhoud van vacatures veranderd, de (visie op) de benodigde vaardigheden veranderd. En de manier van communiceren over de vacature veranderd. Laten we dat eens onderdeel voor onderdeel bekijken.

Nieuwe vacatures
Werk in de toekomst wordt nog specialistischer, omdat één mens niet alles meer kan weten over een bepaald onderwerp. Natuurlijk kunnen we nog verder specialiseren en zal het hoger opleiden van mensen hierbij helpen. Maar als dat niet meer kan zijn er mensen nodig met genoeg inhoudelijke kennis om overzicht te kunnen scheppen in de werkzaamheden van de specialisten. Maar dat is niet helemaal nieuw.

Er komen vast ook nieuwe branches, nieuwe soorten IT specialisten voor nieuwe hardware, programmeurs voor nieuwe software. En misschien een nieuw slag coaches, misschien komt er meer nadruk op persoonlijke ontwikkeling of gezondheid en zullen bedrijven daar mensen voor aannemen.

Inhoud van de vacatures
Zoals ik al zei wordt werk in de toekomst specialistischer, er valt meer te weten, problemen worden complexer en moeilijker op te lossen. Misschien komen er nieuwe denkmethoden, misschien worden we geassisteert door computers die bepaalde stukken kunnen berekenen. Zou de mens dan meer naar het ‘out of the box’ denken gaan? Want dat kan een computer niet.

En naast wat we moeten doen wordt de manier waarop we het doen ook anders, andere hardware, andere software, andere denkwijzen en procedures. Andere mensen om mee samen te werken in verband met een vergrote arbeidsmarkt (glbalisering).

Communicatie over de vacatures
En nu een groot deel van de huidige vacatures is veranderd kan er niet meer op dezelfde manier over gecommuniceert worden. Dat kan nu eigenlijk al niet, gezien de manier waarop we werven en proberen een baan te vinden die aansluit bij wat we zoeken. Maar in de toekomst, met complexere functies, meer vereiste specialiteit is dit nog moeilijker, tenminste zonder vooruitgang van de huidige situatie.

Dus wat is er nodig? Meer integratie tussen de verschillende bedrijven die vacatures aanbieden? Want als al deze sites gekoppeld kunnen worden dan kun je alle vacatures op één plaats vinden. Dan heb je ook nog een sterkere zoekfunctie nodig, duidelijke communicatie vanuit bedrijven over de inhoud van en eisen aan de functie. Bewustwording bij de bedrijven waar op gelet moet worden (lees hiervoor onder andere de artikelen van Marc Drees op dit weblog). En bewustwording bij de werknemers, wat zij moeten doen om aan te sluiten bij deze bedrijven.

En natuurlijk zijn er nog talloze andere zaken nodig. Wat denkt u dat er nodig is? En wat zou het belangrijkste zijn?

0 reactie(s) op “De vacature van de toekomst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.