De vakbeweging als loopbaancoach

05/03/2008 Leestijd: 2 minuten

In de eerste Henri Polaklezing in het vakbondsmuseum te Amsterdam ging Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de SER, in op de rol van de vakbeweging in de 21ste eeuw. De bond zou zich meer toe moeten leggen op advisering en dienstverlening aan individuele leden. De bond zou een soort sociale ANWB, een loopbaancoach moeten worden voor haar leden.

De rol van de vakbeweging

Recentelijk was ik voor een bespreking over een project Zinnovation bij de CNV Bedrijvenbond. Ook daar kwamen we te spreken over de rol van de vakbeweging en de bedroevende belangstelling van jonge werknemers om lid te worden van een vakbond.

Individualisering

De individualisering heeft flink toegeslagen. Er zijn meerdere pogingen gedaan om in CAO verband afspraken te maken over (indivuduele vormen van) belonen, opleiden en POP’s. Iedere poging strandt echer bij de implementatie van regels en procedures door HRM in de bedrijven en organisaties. Ook de rol die de vakbeweging speelt bij het functioneren van de OR in bedrijven spreekt de meeste jongere medewerkers niet aan. Liever eigen zaken regelen dan op te gaan in het collectief, lijkt het adagio.

Het keuzepalet van de nieuwe werknemer

Daarom is het nog niet zo’n slecht idee voor de vakbeweging om zich te begeven op de markt van training, begeleiding en coaching. De arbeidsmarkt verandert doordat mensen niet alleen wisselen tussen werk en werkloosheid. Allerlei tussenvormen van werk en privé activiteiten bepalen het keuzepalet van de nieuwe werknemer. Tussenvormen als vrijwilligerswerk, maatschappelijke – en bestuurlijke activiteiten, zorgtaken, maar ook ZZP-schap en ondernemerschap.

Transitionele arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt wordt steeds meer omschreven als een transitionele arbeidsmarkt, een arbeidsmarkt waarbij de grens tussen werk en privé vervaagt. Flexibiliteit en dynamiek karakteriseren meer de loopbanen van de werknemers. Om het keuzeproces goed te laten verlopen is af en toe een sparringpartner handig. Nu veel HRM taken naar de lijn zijn gebracht en de HR-functionaris zich ook kan richten op loopbaanthema’s van medewerkers (daarvoor is de lijnmanager niet de meest aangewezen persoon), is er misschien een alliantie tussen HR-afdeling en vakbeweging mogelijk.

Open innovatie, op het snijvlak van bedrijf en vakbeweging, zou wel eens niet alleen de redding van de vakbeweging kunnen zijn maar ook die van de HR-afdeling.

0 reactie(s) op “De vakbeweging als loopbaancoach”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.