Werkgeluk is een trendy maar vaag onderwerp. Het lijkt een zweverige term en met name gericht op de medewerker, maar in feite levert sturen op werkgeluk ook voor de organisatie wel degelijk iets op. Namelijk rendement. Maar hoe benader je dit vanuit de strategie van de organisatie?
Dat is eigenlijk vrij simpel. Door het volgen van het HEART-model (van Heleen Mees en Gea Peper) doorloop je de weg naar meer werkgeluk en optimaliseer je de employee experience.
Happy cultuur
Voor menig HR professional klinkt dit bekend in de oren. Je begint met een heldere zingeving of ‘purpose’ waar de organisatie voor staat. Wat is belangrijk en wat niet, welke waarden heeft de organisatie, hoe gaan mensen in de organisatie met elkaar om en hoe worden beslissingen genomen. De zingeving van de organisatie is gericht op de langetermijnvisie. Voor millennials is het een must om te weten wat het grotere plaatje is. Zij willen werken in een organisatie waar de missie aansluit op hun persoonlijke waarden en normen. Waar staat de organisatie voor en hoe draag je als medewerker hieraan bij? Door als organisatie de zingeving in je beleid te integreren en levend te houden trek je de medewerkers aan die zich daarvoor ook willen inzetten en kom je tot duurzame resultaten.
Kijk bijvoorbeeld naar een bedrijf als Coolblue. De missie is “alles voor een glimlach” en dit dragen zij uit in de gehele (humoristische) cultuur van de organisatie. Dit werkt omdat de belangrijkste pijlers van de cultuur perfect zijn vertaald. Dit zorgt ervoor dat mensen graag willen werken bij Coolblue. Dit blijkt wel uit de ongeveer 3.000 sollicitanten die zich per maand melden. Daarnaast herkennen klanten Coolblue op waar het bedrijf graag om herkend wil worden. Klanten voelen en beleven de waarden en richtlijnen die zo belangrijk gevonden worden (bron). Purpose meets business!
Energiegevende werkplekken
De “E” in HEART staat voor energiegevende werkplekken. De inrichting van de werkplek heeft direct effect op de employee experience. Een kantoor moet energie uitstralen door middel van een goede kwaliteit van onder andere licht, lucht, groen en kleurgebruik. Tegenwoordig werken medewerkers steeds meer vanuit huis of vergaderen zij virtueel, de behoefte aan persoonlijke communicatie en samenwerken blijft. Gebruik de kantoorruimte daarom als ontmoetingsplek en inspiratiebron. Mees en Peper komen in hun boek met creatieve en praktische tips voor de inrichting van de werkplek die direct en voor zowel grote als kleine organisaties toepasbaar zijn.
Agile leiderschap en organiseren
Hoe zit het met de leidinggevende kwaliteiten van jouw manager? Agile leiderschap is gericht op de toekomst, op een visie die door medewerkers wordt gedeeld. Managers met de juiste skills weten hoe zij hun medewerkers laten bloeien door oog te hebben voor het individu, zij faciliteren in plaats van sturen en dragen bij aan een open en transparante cultuur in de organisatie.
Een cultuur gebaseerd op agile leiderschap begint hoger in de boom, namelijk bij de directie. Zij dienen het juiste voorbeeld te geven. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen het geluk van medewerkers en hoe zij de directie beoordelen. Een inspirerende directie weet wat er speelt op de werkvloer, is transparant in waar zij mee bezig is, is zichtbaar en benaderbaar en toont belangstelling en waardering richting alle medewerkers. Neem daarom het leiderschap organisatiebreed onder de loep! Door agile te werken en flexibel te organiseren verbeter je namelijk de employee experience. In het boek ‘Werken aan werkgeluk’ beschrijven de auteurs 7 pragmatische tips hoe dit succesvol te organiseren in het bedrijf inclusief voorbeelden van de praktijk.
Reis van de medewerker (Employee Journey)
Wederom zo’n mooie term: de “employee journey”, oftewel de medewerkersreis, bestaat uit de belangrijkste momenten in de loopbaan van de medewerker. Dit start al bij het lezen van de vacaturetekst, daarna het sollicitatiegesprek, de eerste werkdag (onboarding), ontwikkeling en doorstroom tot de laatste dag van het dienstverband. In dit hele traject zijn er op verschillende momenten ‘touchpoints’, momenten waarop je als organisatie invloed op het gedrag of de mening van medewerker kan uitoefenen. Hoe je hierop inspeelt heeft een groot effect op de betrokkenheid en bevlogenheid van de medewerker. Breng de employee journey in kaart en doorloop kritisch alle punten waar een medewerker mee te maken krijgt. Het model met aanvullende vragen in het boek helpen om dit stapsgewijs te optimaliseren. Het is werkbaar voor elke organisatie, klein of groot. Wanneer je de touchpoints kunt ombuigen naar positieve ervaringen, draagt dit bij aan een goede employee experience. Hierbij speelt verwachtingsmanagement ook een belangrijke rol.
Technologie die voor je werkt
Niets is zo irritant als een pc die blijft hangen, of werken met systemen die inefficiënt zijn ingericht en waar tig handelingen nodig zijn om kleine zaken te verwerken. Voor mij is dat frustratie nummer 1. Tegenwoordig zijn we ook snel geïrriteerd als een systeem even niet meewerkt. Want door de jaren heen zijn we verwend geraakt aan goed werkende technologie. Een groot gedeelte van ons werk is gedigitaliseerd. Dat geldt ook voor HR werkzaamheden. Hoe gaat de toekomstige HR functie eruit zien met het huidige tempo van verbetering aan digitale processen die als gevolg hebben dat het mensenwerk overbodig wordt? Mutaties verwerken? Dat doen medewerkers gewoon zelf via een app. Vragen van sollicitanten beantwoorden? Dat gebeurt steeds vaker door chatbots. Uiteraard zijn niet alle digitale processen beter. Er moet een balans zijn op HR tussen mens en machine. Daarnaast kunnen niet alle medewerkers even goed uit de voeten met de digitale ontwikkelingen. HR heeft een coördinerende rol om dit intern middels een stappenplan te begeleiden zodat naast het verbeteren van werkbeleving ook de financiële doelen worden behaald.
Werken aan werkgeluk: mijn mening
Heleen Mees en Gea Peper schrijven in het boek “Werken aan werkgeluk” dat steeds meer organisaties beseffen dat medewerkers op hun best functioneren als ze echt lekker in hun vel zitten. Als ze controle over zaken hebben iets kunnen bereiken en kunnen bijdragen aan een hoger doel. De praktijk wijst ook uit dat bedrijven die actief werken aan de tevredenheid van hun medewerkers innovatiever en succesvoller zijn. In de boeken bieden de auteurs uitgebreide handvatten voor HR professionals en leidinggevenden om de best mogelijke employee experience te creëren. Voor zowel medewerkers als HR mensen is dit een eye opener.
Meer lezen? Je kunt het boek bestellen via managementboek.nl
Geef een reactie