We besteden zoveel tijd aan het wervingsproces en het voeren van sollicitatiegesprekken, en toch komt er bij veel bedrijven, als het contract getekend moet worden, een statisch document uit de kast rollen. Dit is vaak een standaarddocument met veel juridische tekst, waarbij je als nieuw startende medewerker geen idee hebt wat er nu precies staat. Daarnaast is het vaak een eenzijdig verhaal over wat een medewerker MOET doen en vooral wat hij NIET mag doen tijdens en na zijn/haar dienstverband. Kortom, niet echt een warm welkom.
Gelukkig zie je steeds vaker een arbeidsovereenkomst 2.0 opduiken. Visueel, met minder moeilijke tekst en gebaseerd op vertrouwen. Helaas zijn de bedrijven die dit doen nog maar op één hand te tellen. En daar zitten weinig MKB-bedrijven bij.
Waarom blijven bedrijven hardnekkig vasthouden aan hun oude vertrouwde arbeidsovereenkomst?
Ten eerste is het oud en vertrouwd en ten tweede: de overeenkomst is OOIT juridisch gecheckt, dus is het devies: vooral niet aan sleutelen. Natuurlijk wil je een toegankelijk, vlotlezend stuk wat tot de verbeelding spreekt, maar je wil ook de gang naar de rechter voorkomen. Helaas is het document door de tijd heen geworden wat het nu is. En ja, wanneer je afspraken goed wil vastleggen en interpretatieverschillen wil voorkomen, wordt het al snel een juridisch stuk.
Wanneer je als organisatie nieuwe generaties wilt werven en aan je wilt binden, dan ben ik van mening dat je ervoor moet zorgen dat het gehele plaatje klopt. Maak direct een goede indruk op je nieuwe medewerker door het tekenen van de arbeidsovereenkomst een bijzonder moment te maken. Het is hierbij van belang dat de arbeidsovereenkomst aansluit bij wie je bent als werkgever en wat je naar je medewerkers wilt uitstralen. Draai het in de arbeidsovereenkomst eens om, en verleg de focus op wat een nieuwe collega kan verwachten als hij of zij bij jouw bedrijf komt werken.
Is de bedoeling van beide partijen duidelijk?
Natuurlijk zijn er bepalingen die op grond van de wet in een arbeidsovereenkomst terug dienen te komen, maar de wijze waarop is niet vastgelegd. Dit kan dus ook door middel van visualisaties. Als de bedoeling van partijen maar duidelijk is en partijen weten waar ze zich aan verbinden. Daarnaast kan de tekst vaak best wat beknopter en makkelijker omschreven worden.
Zo dient een concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst te staan, maar kunnen bijvoorbeeld de bepalingen omtrent ziekte goed in een cultuurboek worden opgenomen. En als er wel iets moet worden opgeschreven, hoeft het niet allemaal in ‘burgemeestertaal’.
Niet alles hoeft in één keer. Hoe begin je?
- Kijk kritisch naar de tekst; herschrijf, verkort en maak visueel waar mogelijk. Dit maakt de tekst juist duidelijker en daardoor overtuigender.
- Laat uiteindelijk natuurlijk wel een juridische check doen zodat je weet wat er zeker in je arbeidsovereenkomst moet blijven staan, wat je kan laten vervallen en wat je bijvoorbeeld in een cultuurboek kan opnemen.
Op deze manier heb je een arbeidsovereenkomst die visueel in het oog springt, makkelijk leesbaar is, juridisch dekkend is en ook past bij wat je wil uitstralen.
Een tip van ons
Kijk eens kritisch naar je eigen overeenkomst, past dit bij wat je als organisatie wil uitstralen? Kan je het goed uitleggen en spreekt het aan? Wanneer je deze vragen met een ‘nee’ moet beantwoorden is het verstandig om je huidige arbeidsovereenkomst eens kritisch onder de loep te nemen. En ja, dat kan spannend zijn.
Luister ook naar onze podcastserie over dit onderwerp.
Geef een reactie