De waarde van een MBA

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Wat is de waarde van een MBA? Die vraag kwam in me op toen ik kort geleden een mail kreeg ‘Laatste kans: MBA in een dag’. Als je het in één dag kunt doen, wat is dan de waarde van een MBA-titel? Als je betaalt voor een opleiding, dan ga je er toch van uit dat iedere dag waardevol is? Enige verdieping in de materie zorgde ervoor dat ik ging twijfelen aan de MBA-titel.

Wat is een MBA eigenlijk?

MBA staat voor Master of Business Administration. En dit kun je volgen in heel veel verschillende richtingen, van marketing tot administratie. Een MBA is een soort master diploma, dat geen toegang biedt tot een promotietraject. Een MBA heeft, in tegenstelling tot veel andere soorten diploma’s, geen specifieke duur of bepaald niveau van kwaliteit. Er zijn ‘goede’ en ‘slechte’ MBA’s, waarbij de ingangseisen verschillen (zie ook Wikipedia).

De waarde van een MBA

Ik herinnerde me een leuk artikel van Monster over de waarde van een MBA. Deze ligt niet in de kennis of de titel, maar in het netwerk dat je overhoud aan de studie. En dat is ergens een zeer begrijpelijk argument: je wordt opgeleid met een een groep mensen die allemaal manager zijn of worden. Dat is ongetwijfeld goed voor je netwerk.

Maar dat is de toegevoegde waarde van een MBA. Dit zegt nog niets over de waarde die de MBA zelf heeft.

MBA’s inhoudelijk

Over MBA’s inhoudelijk kan ook een en ander worden gezegd. Recent schreef ik een review van Mintzbergs Mintzberg on Management, waarin Mintzberg een kritische houding inneemt over MBA’s. Mintzberg stelt dat we MBA’s opleiden door hen kennis te geven van economie, psychologie en andere generieke vakken. En dat we dan verwachten dat het wel losloopt in de praktijk. Nee, stelt Mintzberg, we moeten managers opleiden, niet mensen voor een bepaalde titel. Managers moeten in de praktijk goede beslissingen nemen, etc. Juist daar moeten we hen voor opleiden. Dat lijkt me een zeer valide punt.

Waarom noemen we het MBA?

MBA is, zoals ik het nu begrijp, een soort opleiding. Een MBA hebben zegt pas iets als de gevolgde MBA goed aangeschreven staat. En dus is een MBA-titel an sich leeg. De enige reden dat we een generieke naam geven aan deze soort opleiding lijkt te zijn dat je zo makkelijk kunt categoriseren. En het staat natuurlijk beter op je CV dan ‘een dagje met Ben Tiggelaar’.

0 reactie(s) op “De waarde van een MBA”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.