Deel 2 ronde tafel bijeenkomst over e-recruitment en e-assessment: de discussie & de quotes

21/03/2007 Leestijd: 4 minuten

In deel 1 van het verslag over de ronde tafel bijeenkomst van Expand werden de presentaties van de sprekers Marc Drees en Wouter Schoonman beschreven.
Nadat zij hun visies uiteen hadden gezet was er voor de deelnemers ruimte om ervaringen vanuit de praktijk te delen.

Hierbij een korte impressie van deze discussie en een aantal opmerkelijke quotes die hieruit voortkwamen.

Contact

Vrijwel alle deelnemers deelden de mening dat door de ontwikkelingen rondom internet het steeds moeilijker is geworden om online contact te maken met geschikte kandidaten. Daar komt bij dat door de krapte op de arbeidsmarkt er gebruik zal moeten worden gemaakt van alternatieven zoals social networking en actieve online recruiting. De deelnemers zijn het erover eens dat deze tools nog niet optimaal worden ingezet. Vaak komt dit door een gebrek aan ervaring of kennis.

Werving enselectie uitbesteden

Marc Loohuis (Expand) brengt naar voren dat werving&selectie niet meer hetzelfde is als voorheen. Een bedrijf zou zich constant moeten afvragen of het proces overeen komt met je eisen. Vanuit het deelnemersveld wordt opgemerkt dat vooral kleinere bedrijven meer moeite hebben met de werving & selectie. Een functie die binnen een klein bedrijf vrijkomt, kan bijvoorbeeld 13 jaar lang niet vrij zijn gekomen en dit vraagt dan ook om een heel andere aanpak van een dergelijk werving& selectieproces.

Op de vraag of werving & selectie binnen het bedrijf gehouden zou moeten worden of juist uitbesteed zou moeten worden, antwoordt een van de deelnemers dat deze beslissing ligt aan de omvang van het bedrijf. Hij is van mening dat het verplaatsen van het werving & selectieproces naar het internet het geheel alleen maar warrig maakt. Het voordeel van een eigen recruitment-afdeling is dat je als bedrijf de regie zelf in handen houdt.

Creatieve oplossing

Een van de deelnemers vertelt hoe zij op creatieve wijze kandidaten proberen te binden. Zij hebben een aparte site opgezet waarop zij filmpjes hebben geplaatst met ervaringen van medewerkers. Deze site hebben zij vervolgens door middel van een banner gepromoot op diverse jobboards. Dit is een erg praktische en relatief goedkope manier geweest om op een creatieve manier mensen te bereiken.

Kwaliteit

Over de kwaliteit van het aanbod dat voortkomt uit e-recruitment zijn de deelnemers het eens dat deze niet altijd optimaal is. Hoewel de prijs voor vacatureplaatsingen sterk is gestegen komen er toch steeds minder geschikte kandidaten binnen. Daarbij merken een aantal deelnemers op dat er niet gefilterd kan worden op relevantie en er dus een filter ingebouwd zou moeten worden bij de reactie. Iedereen is tegenwoordig online dus de kwaliteit van de reacties zou hierdoor dalen.

Quotes

Om een beeld te geven van de opmerkingen en argumenten volgen hier een aantal uitspraken van de deelnemers:

  • “De standaard werving&selectie methoden voldoen niet meer, de tijd is gekomen om nieuwe middelen te bedenken en in te zetten.”
  • “Je moet als bedrijf niet alles over boord gooien maar soms juist de oude methoden gebruiken.”
  • “Internet mag dan wel laagdrempelig zijn, dit betekent niet dat je altijd kwaliteit binnenhaalt.”
  • “Je moet als bedrijf zelf het internet op gaan. Bezoek zelf netwerk sites als Hyves, daar zitten blijkbaar heel veel geschikte kandidaten.”
  • “De arbeidsmarkt is nu zo anders dat kandidaten persoonlijk contact willen hebben. Zij zien zichzelf als kapitaal en als potentiële nieuwe werknemer die gevraagd wil worden.”
  • “Als bedrijf moet je zelf op scholen aanwezig zijn en dit niet via een bureau laten doen. Je moet er zelf zitten!”
  • “Je moet in dialoog blijven met je doelgroep; via externe bureaus lukt dat beter dan door het zelf te doen omdat bureaus dichter bij de doelgroep zitten.”
  • “Als bedrijf moet je ook in de gaten houden dat je vacature regelmatig wordt ververst want voor je het weet sta je onderaan de vacatures en is er helemaal geen kandidaat meer die het opmerkt.”
0 reactie(s) op “Deel 2 ronde tafel bijeenkomst over e-recruitment en e-assessment: de discussie & de quotes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.