Dieptepsychologie: Geluk op het Werk

22/01/2018 Leestijd: 4 minuten

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Tijd om vooruit te schouwen op de doelstellingen van het komende jaar. Misschien wordt dit van je gevraagd naar aanleiding van een zelf-assessment die je moet invullen als onderdeel van de jaarlijkse performance reviews of misschien geeft een blik in je nieuwe agenda vol lege blaadjes je het idee om nu eens goed te doorgronden hoe je het nieuwe jaar in kan vullen op een manier die jou gelukkig maakt.

Het lijkt misschien simpel, maar wat is geluk eigenlijk? Hoe vind ik het in mezelf en hoe houd ik het vast? Is het wel mogelijk om geluk te vinden op het werk? Daar moet ik immers ook met allemaal andere mensen rekening houden, die ook allemaal geluk willen hebben. Gaan we elkaar dan niet in de weg zitten? Laten we eens beginnen te kijken naar de definitie.

De online editie van Van Dale geeft 2 betekenissen voor het woord geluk (zie hier). Te weten:

  1. Een gunstige loop van omstandigheden = voorspoed en
  2. een aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt.

Deze definitie geeft nog niet veel aanknopingspunten over hoe we dit kunnen bereiken en dat is natuurlijk waar veel mensen naar op zoek zijn. Vanuit de dieptepsychologie zien we dat er een samenhang bestaat tussen geluk en de mate van zingeving die we ervaren en dat daaruit het geluk als het ware vanzelf vloeit. Zingeving is voor ieder mens een volstrekt persoonlijk gegeven. Waar de één zingeving ervaart door het voetbalteam van zijn dochter te coachen, ervaart de ander zingeving door een flitsende carrière in de financiële wereld na te streven en weer een ander door met een bootje te gaan vissen op het IJsselmeer. Het ene is beslist niet beter of slechter dan het ander.

Dieptepsychologie - geluk op het werk - plaatje met citaat

De moeilijkheid zit hem er vaak in dat we het eigenlijk niet zo precies weten wat ons gelukkig maakt en vaak lijkt het ook maar van tijdelijke duur. Geluk is een weg, vertellen mensen als de Dalai Lama en Wayne W. Dyer ons. Een weg die begint bij zelfkennis. Een ander kan je immers onmogelijk vertellen wat jou gelukkig maakt. Je zult dus aan zelfonderzoek moeten gaan doen. Ook daar zijn weer vele wegen voor. Je hebt mensen die op reis gaan en met hun rugzak de wereld rondtrekken en je hebt mensen die een innerlijke reis maken en aan zelfonderzoek doen door te lezen of te reflecteren met een coach.

Waar het over gaat, is om eerlijk naar jezelf te zijn en goed te luisteren naar je innerlijke stem die tot je komt in de stilte van het ervaren en beleven. Dat is iets anders dan het innerlijke stemmetje dat de dingen roept, die je geleerd hebt in je opvoeding. Zoals dat stemmetje dat zegt dat je ‘altijd door moet gaan’, ‘altijd alles goed moet doen’ of ‘dat je moet zorgen dat je verder komt in het leven’. Ik noem maar een paar willekeurige zijstraten, maar dit zouden weleens zogenaamde ‘geïnternaliseerde’ stemmen kunnen zijn die je meegekregen hebt in je opvoeding, maar die niet per se de belangrijkste doelen in jouw leven zijn. Vroeger hoorde je deze uitspraken van je ouders/opvoeders of je hebt dit meegekregen vanuit de cultuur waarin je bent opgegroeid. Gaandeweg ben je gaan geloven dat het jouw absolute waarheid is en ben je het in volle overtuiging tegen jezelf gaan zeggen. Maar klopt het wel dat dit jouw waarheid is?

Zelfonderzoek is niet altijd een bezigheid waar je blij van wordt, maar het is wel de weg. We moeten door al die lagen in onze psyche heen om te komen tot wie we werkelijk zijn en te begrijpen wat ons leven zinvol maakt. Als we daar eenmaal een beetje zicht op krijgen dan komen we vanzelf bij het geluk terecht. Dit is niet het (tijdelijke) geluk dat je ervaart als je een nieuwe auto koopt of de staatsloterij wint. Dit is een innerlijk geluk dat gaat over zelfkennis, zelfacceptatie en het vinden van evenwicht in jezelf. Als je dit gevonden hebt, dan weet je welke baan bij je past. En als iedereen doet wat bij hem/haar past dan zit niemand de ander in de weg, omdat we allemaal onze eigen unieke bijdrage aan de totale organisatie leveren.

Weet jij al wat jou gelukkig maakt of ben je nog zoekende? Wat ga jij in 2018 doen om je werk meer zingeving te geven en zo meer geluk te ervaren? Ik wens je veel geluk (= een gunstige loop van omstandigheden) bij het vinden van de antwoorden.

0 reactie(s) op “Dieptepsychologie: Geluk op het Werk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.